Правила та поради щодо гігієни сну

foto_avtor
Andre Shonin
04 августа 2023 5хв
0

Як здоровий сон впливає на здоров'я

Сон — природний процес організму, під час якого відбувається його повне перезавантаження. Відсутність нормального сну призводить до безлічі проблем зі здоров'ям, таких як зниження імунітету, сексуального потягу тощо. Якісний нічний відпочинок, навпаки, сприятливо позначається на стані організму.

Як саме:

  • підтримання нормального рівня гормонів;
  • нормалізація роботи серця;
  • підвищення розумової активності та емоційного благополуччя;
  • зміцнення імунної системи;
  • регулювання обміну речовин.
  • У цій статті ми розповімо про те, що таке гігієна сну і як її дотримуватися.

Що таке гігієна сну

Гігієна сну — це набір здорових практик і звичок, спрямованих на підтримання хорошого і якісного сну. Вона охоплює різні аспекти нашої поведінки, довкілля та способу життя, які можуть позитивно або негативно вплинути на нічний відпочинок. Її метою є забезпечення тривалого та якісного сну, який зробить нас більш бадьорими, енергійними та зосередженими протягом дня. Також впровадження в життя корисних звичок допоможе покращити показники деяких аналізів, якщо такі були незадовільними.

ТОП порад для гігієни сну

Правильний матрац

Перше, що необхідно зробити, щоб поліпшити якість нічного відпочинку, — переглянути своє спальне місце. Обов'язковими елементами здорового сну є правильний матрац від Matroluxe, хороша подушка та приємна до тіла постільна білизна.

Яким має бути матрац:

  • Підтримка. Аксесуар повинен забезпечувати достатню підтримку вашій спині, попереку та іншим ключовим точкам тіла. Він має давати змогу хребту набувати природної форми, незалежно від того, в якому положенні ви спите (на спині, на животі або на боці).
  • Комфорт. Виріб обов'язково має бути комфортним саме для вас. Комфортний матрац сприяє швидшому засинанню і зменшує можливість прокидань протягом ночі. Для цього він має бути підібраний відповідно до вашого віку, ваги та стану здоров'я.
  • Розмір. Вибирайте модель відповідного розміру, яка забезпечить достатній простір для ваших рухів.
  • Алергени. Якщо у вас є алергії, враховуйте матеріали, які використовуються в наповненні. Деякі наповнювачі менш схильні до скупчень алергенів і пилу.
  • Тривалість служби. Дізнайтеся про довговічність матраца і про те, скільки років виробник рекомендує використовувати його перед заміною.

Режим сну

Здоровий режим сну не менш важливий, ніж правильний матрац. Дотримання режиму означає лягати спати і прокидатися щодня в однаковий час. Людський організм має внутрішній біологічний годинник, відомий як циркадні ритми. Режим сну допомагає синхронізувати ці ритми, що впливає на безліч процесів в організмі, включно з виділенням гормонів, рівнем енергії та психофізичною активністю. Також він зміцнює імунну систему, що допомагає організму справлятися з інфекціями та хворобами. При дотриманні режиму ви будете більш продуктивними та енергійним протягом дня.

Створіть спокійну обстановку

Дотримання правил гігієни, зокрема, спокійної обстановки перед сном, допомагає підготувати організм до відпочинку. Фахівці рекомендують уникати стресових ситуацій, займатися розслаблювальною діяльністю протягом 15-20 хвилин (медитація, дихальні практики, йога), щоб заспокоїти розум і тіло. Обмежте використання електронних пристроїв, як-от комп'ютери, смартфони, планшети та телевізори, тому що синє світло, яке вони випромінюють, знижує рівень мелатоніну — гормону, що допомагає людині заснути. Регулярно практикуйте розслаблювальні ритуали перед сном, наприклад, читання книги, прийняття теплої ванни або прослуховування медитативної музики.


Прохолодна і темна спальня

Одним із правил гігієни є повна відсутність світла та підтримання певної температури в спальні. Кімната має бути прохолодною і темною, оскільки ці умови сприяють створенню оптимальної атмосфери для якісного і відновлювального відпочинку. Перебуваючи в прохолодному середовищі, організм легше переходить у режим сну. Також у такій обстановці зменшується пітливість і дискомфорт, що допомагає уникнути пробуджень. Крім того, темрява є ключовим сигналом для вироблення мелатоніну. У темній кімнаті наш мозок виробляє більше цього гормону, що сприяє швидшому засинанню.

Перед сном жодного телевізора і телефона

Ми вже згадували, що користуватися телефоном і дивитися телевізор перед сном вкрай небажано. Недотримання цього правила здорового сну може ускладнити процес засинання. Перегляд яскравого і швидко рухомого контенту на екрані (наприклад, в іграх, фільмах або на соціальних медіа) стимулює мозок і змушує його залишатися бадьорим і активним. Вміст, який ви переглядаєте, може викликати різні емоційні реакції, включно з тривогою, страхом або збудженням. Замість використання електронних пристроїв, рекомендується створювати спокійну обстановку й уникати яскравих джерел світла.

Харчування перед сном

Важливо не переїдати і не вживати важку їжу перед сном. Однак якщо ви відчуваєте сильний голод, допускається легкий перекус. Також існують продукти, здатні прискорити процес засинання. До таких належать молоко, банани, горіхи тощо. Не варто вживати напої, що містять кофеїн, такі як кава і зелений чай. Також під забороною перебуває алкоголь, який чинить руйнівну дію на організм.
Тепер ви знаєте, як поліпшити сон і загальний стан організму. Зокрема, ви можете замовити якісний ортопедичний матрац в інтернет-магазині Матролюкс з доставкою по Україні.

Коментарі

Cтатті

Як вибрати диван 19 апреля 2024
Andre Shonin

Як вибрати диван

Визначення потребВід правильного вибору дивана залежить затишок і функціональність вашої кімнати. Відшукати ідеальний варіант — завдання, яке потребує уважно...