Як вибрати ліжко для комфортного сну

foto_avtor
Andre Shonin
26 апреля 2022 10хв
0

Кожна людина проводить уві сні третину свого життя. Від того, на чому ми спимо, залежить наше самопочуття та продуктивність. Якісний ортопедичний матрац — це лише половина успіху. Не менш важливо правильно вибрати ліжко: його розміри, матеріали, основу та ін. У цій статті ми поділимося рекомендаціями, які допоможуть вам впоратися з поставленим завданням. Озброївшись ними, ви зможете легко і швидко знайти потрібний варіант на сторінках інтернет-магазину Matroluxe. У каталозі представлений широкий асортимент товарів на будь-який смак та гаманець. Якісне полуторне ліжко вже завтра з'явиться у вашому будинку, якщо сьогодні ви відвідаєте фірмовий магазин або сайт фабрики МатроЛюкс. Ми є виробником екологічно чистих, безпечних, сертифікованих меблів.

Який розмір ліжка вибрати

Розмір залежить від кількох факторів. Перший — кількість вільного місця у спальні. Існує негласне правило: купуйте максимально великий виріб, який тільки може поміститися в кімнаті. Якщо площа невелика, орієнтуйтесь на свої параметри — зріст та ширину плечей.

Усі існуючі моделі поділяються на три категорії за габаритами: односпальні, полуторні та двоспальні. Також деякі виробники надають можливість вибрати ортопедичне ліжко у розмірі king size. Цей тип має неймовірно просторе спальне місце, за рахунок чого часто називається «триспальним».

Довжина

Стандартною вважається довжина 190 см. Також зустрічаються моделі 180, 200, 210 і 220 см. При необхідності можна знайти більш нестандартні варіанти завдовжки 203, 208 см та ін. Щоб відпочинок був максимально комфортним, орієнтуйтесь на власні параметри. Зокрема, фахівці рекомендують до свого зросту додати 10-15 см. Отримане значення буде ідеальною довжиною спального місця. Наприклад, якщо ваш зріст становить 185 см, можна вибрати ліжко в спальню довжиною 200 см. Сімейним парам варто орієнтуватися на зріст найвищого зі сплячих.

Ширина

Купуючи виріб у магазині, дуже часто можна почути від продавця, що його розміри є стандартними. Однак краще уточнити цей момент, тому що у кожної країни стандарти можуть відрізнятись. Українські виробники намагаються дотримуватися наступної класифікації: односпальні моделі — 80-100 см, полуторні — 100-160 см, двоспальні — понад 160 см.

Найкраще визначати ширину виходячи зі своєї комплекції. Для цього необхідно взяти сантиметр і виміряти відстань від основи шиї до краю плеча, а потім до цієї цифри додати 30 см. Отримане значення вказуватиме на оптимальний варіант ширини для вас. Щоб правильно вибрати двоспальне ліжко для пари, слід провести цю маніпуляцію для обох.

Якщо ви вибираєте модель великих розмірів, зверніть увагу на такі рекомендації:

  • 140х200 см. Так звані полуторки, які користуються великою популярністю серед європейців. Підходять для облаштування невеликих спалень, а також пар худорлявої статури.
  • 160х200 см. Відмінний варіант для невеликих кімнат. На такому ліжку буде зручно парам худорлявої та середньої статури.
  • 180х200 см. Просторе ложе для пар різної комплекції. Забезпечує комфортний сон для обох сплячих.
  • 200х200 см. Величезне спальне місце, яке отримало назву кінг сайз. Вибрати розмір двоспального ліжка такого типу рекомендується любителям розвалитися на ліжку, а також сім'ям, які вважають за краще спати разом із дітьми.

Варто зазначити, що ці параметри відносяться до спального місця. Загальні габарити виробів можуть виявитися на 15-20 см більше, тому що в них входять царги, узголів'я, ізніжжя та ін. Цей момент слід враховувати, щоб простір не здавався надто захаращеним.

Висота

Висота спального місця має бути такою, щоб лягати та вставати з нього було максимально комфортно. Для молодих людей це може бути будь-який варіант, включаючи низькі подіуми. А ось літній людині краще придивитися виріб повище. Найчастіше при виборі ліжка можна помітити моделі заввишки від 50 до 90 см. Найзручнішими вважаються ті, при сидінні на яких кут згину колін становить 90 градусів. Тому перед покупкою можна сісти на будь-який предмет меблів та виміряти відстань від підлоги до місця згинання колінних суглобів.

Як вибрати каркас ліжка

Конструкція таких меблів являє собою основу під матрац (суцільна, ламельна), яка спирається на каркас. Каркас, у свою чергу, включає в себе узголів'я, ізніжжя, бічні царги та опори (ніжки, коліщатка).
Найбільшою популярністю користуються два види каркасів:

  • комбінація двох опорних спинок та двох бічних царг;

  • чотири бічні царги, узголів'я, ізніжжя та опори у вигляді ніжок або коліщатків.



Яке вибрати ліжко, щоб не скрипіло однозначно відповісти не можна. Якісні меблі будуть міцними і довговічними незалежно від типу каркаса, а неякісні — швидко прийдуть в непридатність, почнуть хитатися і видавати скрипи.
Однак більшість покупців все ж таки віддає перевагу моделям на опорних спинках. За рахунок величини площі, на яку спираються меблі, забезпечується підвищена надійність. При цьому велике значення має вага сплячих та особливості експлуатації. Якщо на виробі постійно стрибатимуть діти, термін його служби значно скоротиться. Також варто відзначити, що моделі на ніжках виглядають більш легкими, витонченими та елегантними.

Матеріал каркасу

Одне з найважливіших питань при покупці меблів в спальню — з якого матеріалу вибрати ліжко.

На сучасному ринку представлені такі варіанти:

  • Натуральне дерево. Деревина відрізняється екологічною чистотою та безпекою. Це неймовірно міцний, зносостійкий та довговічний матеріал, термін експлуатації якого обчислюється десятиліттями. Найчастіше у виробництві використовуються єврощит та масив дерева. Улюбленими деревними породами є вільха, сосна, бук та дуб. Вони відрізняються один від одного щільністю, зовнішнім виглядом та ціновою політикою. Найбільш бюджетними вважаються моделі із сосни та вільхи. Якщо для вас у пріоритеті міцність і довговічність, рекомендуємо вибрати дерев'яне ліжко з дуба.



  • ДСП. Деревно-стружкові плити — це штучний аналог деревини. Матеріал володіє особливою міцністю, стійкістю до впливу зовнішніх факторів і тривалим терміном експлуатації. Завдяки застосуванню сучасних технологій, він відрізняється неймовірно естетичним зовнішнім виглядом. В тому числі, може мати колір та текстуру деревини.


  • МДФ. Деревноволокнисті плити також виготовляються з продуктів переробки дерева. У порівнянні з ДСП вони є більш вологостійкими та вогнетривкими. Крім того, матеріал відрізняється більшою податливістю до обробки, завдяки чому його поверхню можна прикрашати різними візерунками за допомогою фрези.


  • Метал. Вибрати металеве ліжко варто людям, які віддають перевагу натуральності в інтер'єрі. Це чудова альтернатива дерев'яним виробам, які підходять не для всіх стилів інтер'єру. Метал — екологічно чистий, безпечний та надійний матеріал. Він не боїться впливу вологи, температурних коливань, корозії та ін. Прикрашені ковкою металеві моделі виглядають неймовірно стильно та дорого.


Основа

Важливим елементом меблів, призначених для сну, є основа під матрац. Вона надійно кріпиться до каркаса і може мати різний вигляд.

Найчастіше виробники пропонують вибрати хороше ліжко з такими типами основи:

  • Ламелі. Ламельна основа буває пластиковою, дерев'яною та металевою. Дерев'яні ламелі, у свою чергу, поділяються на кілька видів: гнутоклеєні та бруски. Перший варіант виготовляється з букового або березового шпону. Гнутоклеєні ламелі мають чудові пружинні властивості, за рахунок чого посилюють ортопедичний ефект матраца. Інші різновиди дозволяють рівномірно розподілити навантаження на поверхню, а також сприяють природній вентиляції матраца.

  • Металеві грати. Сьогодні також можна вибрати двоспальне ліжко з металевими ґратами. Цей варіант відрізняється високою міцністю та тривалим терміном експлуатації, проте сильно продавлюється під вагою сплячого, через що може провисати хребет.


  • Металеві пружини. Основа, що складається із металевих пружин, практично не зустрічається на сучасному ринку. Це пережитки минулого, які втратили актуальність через відсутність комфорту та користі.
  • Фанера. При виборі двоспального ліжка багато хто віддає перевагу суцільній фанерній основі, яка є досить зручною і надійною. Завдяки її ідеально рівній поверхні, вага людини розподіляється рівномірно, а хребет не провисає. Проте назвати таку основу корисною неможливо через відсутність амортизації. Крім того, в ній немає отворів, завдяки яким матрац міг би провітрюватись.

На думку фахівців, найкраще купувати вироби із основою у вигляді гнутоклеєних ламелей. Вони добре пружинять, витримують інтенсивні навантаження і дозволяють повітрю легко циркулювати всередині матраца.

Як вибрати узголів'я ліжка

Сучасний асортимент меблів для сну вражає своєю різноманітністю. Зокрема велику увагу виробники приділяють оформленню спинки. Ця частина конструкції може бути виконана з різних матеріалів, мати різні розміри та функціональні доповнення.

Залежно від використаних у виробництві матеріалів, узголів'я може бути:

  • М'яким. Це своєрідний каркас, обтягнутий тканиною та наповнений пінополіуретаном. Серед оббивних тканин найбільш популярними вважаються велюр, жаккард, шкіра та шкірозамінник. Використання цих матеріалів дозволяє вибрати колір ліжка на будь-який смак. М'яка спинка створює у спальні затишну атмосферу. Вона приємна на дотик, на неї зручно спиратися у положенні сидячи.
  • Твердим. Це класичний варіант спинки, яка виготовляється з того самого матеріалу, що й інша конструкція. Наприклад, із дерева, ДСП, МДФ, металу. Цей різновид має масу переваг: практичність, просте прибирання, тривалий термін експлуатації. Залежно від обраного матеріалу, узголів'я може бути дуже естетичним. На поверхні дерева і МДФ виконують витончені фрезеровані візерунки, а з металу виготовляють вишукані ковані елементи.
  • Комбінованим. Комбінованою називають спинку, у якій поєднується кілька видів сировини. Таке ліжко краще вибрати, якщо вам подобаються унікальні меблі.

Що стосується висоти спинки, оптимальним варіантом вважається 40 см. Однак цей параметр залежить від особистих уподобань покупця та інтер'єру спальні. На особливу увагу заслуговують вироби, в конструкцію яких входять різні функціональні доповнення. Це можуть бути вбудовані тумби, світильники, полички і т.д.

Вибір ліжка з підйомним механізмом

За допомогою підйомного механізму можна піднімати та фіксувати спальне місце у піднятому положенні. Він також відкриває доступ до коробу для зберігання речей. Зазвичай, об'єму білизняного коробу вистачає, щоб розмістити в ньому постільні приналежності, сезонний одяг і навіть дрібну побутову техніку. Підйомний механізм кріпиться до бічних царг та основи під матрац.

Виділяють три основні види механізмів:

  1. Газовий. Механізм газліфт вважається найбільш довговічним та зручним. Амортизуючу функцію в ньому виконує стислий газ. Завдяки його використанню забезпечується плавний підйом основи та фіксація у будь-якому зручному положенні.
  2. Пружинний. При виборі ліжка в спальню економ класу зверніть увагу на моделі з пружинним механізмом. Він досить простий в експлуатації, проте пружини у ньому згодом можуть розтягуватися.
  3. Ручний. Найпростіший та бюджетний варіант. Вимагає чималих силових витрат для підняття основи.


    Які характеристики необхідно враховувати при купівлі виробів із підйомним механізмом:

    • Підйомний механізм. Найбільш якісними та довговічними вважаються газові пристрої. Вони витримують навантаження до 100 кг і не вимагають особливих зусиль під час підняття основи. Єдиним їхнім недоліком вважається те, що їх частково видно біля узголів'я.
    • Міцність каркасу. Вирішивши вибрати ліжко з підйомним механізмом, приділіть увагу каркасу. Він має бути міцним і витримувати значне навантаження. Найкраще з цими завданнями справляється дерев'яна конструкція.
    • Тип основи. Фахівці рекомендують вибирати ортопедичну ламельну основу. Гнутоклеєні ламелі володіють відмінними пружними властивостями, за рахунок чого посилюють ортопедичний ефект матраца.

    Додаткові поради щодо вибору ліжка

    Є деякі важливі нюанси, на які покупці рідко звертають увагу:

    1. Часто меблі для сну продаються у комплекті з матрацом, проте не завжди такі вироби є якісними. Ми рекомендуємо придбати матрац окремо на сайті Матролюкс. Наша продукція виробляється з якісних екологічно чистих матеріалів і має підвищені ортопедичні властивості.
    2. Якщо ваша спальня не має великої площі, зверніть увагу на моделі з підйомним механізмом або шухлядами. Наявність додаткових секцій для зберігання дозволить відмовитися від покупки шафи або комода, і тим самим звільнити простір.
    3. Обов'язково звертайте увагу на висоту спального місця. Особливо, якщо потрібно вибрати хороше двоспальне ліжко для людей похилого віку. Чим старша людина, тим важче їй лягати і вставати з ліжка.
    4. Орієнтуйтесь на стилістику приміщення та інші меблі в спальні. Сучасний асортимент товарів дозволяє підібрати модель у будь-якому колірному оформленні.
    5. Заощаджувати на покупці категорично не рекомендується. Крім того, що неякісні меблі швидко стануть непридатними, так ще й можуть згубно позначитися на вашому здоров'ї.
    6. Зробіть заміри приміщення завчасно, щоб уникнути казусних ситуацій. Особливо якщо місцем для установки виступає ніша. Вкрай важливо правильно вибрати ширину ліжка, щоб воно ідеально вписалося в обстановку.
    7. Відмінним варіантом для дитини стануть меблі, які включають не тільки спальне місце, але і шафу, стіл. Так звані ліжка-гірки користуються великою популярністю серед покупців.

    Тепер ви знаєте, як правильно вибрати ліжко і легко впораєтеся з цим завданням! А придбати його за доступною вартістю завжди можна у нашому інтернет-магазині.

    Коментарі

    Cтатті