Як почистити диван

foto_avtor
Andre Shonin
09 июня 2021 8хв
0

Як почистити диван

З питанням, як правильно і ефективно почистити диван, стикалася майже кожна людина. Адже це меблі, що експлуатуються максимально часто. На них ми звикли спати, відпочивати, їсти і пити. Тому поява засаленості та плям є закономірною. Професійна хімчистка — це дорога послуга, до якої прийнято вдаватися в крайніх випадках. Більшість поширених забруднень на кшталт слідів від шоколаду, вина, кави можна вивести самостійно. Тому Матролюкс підготував п'ять популярних методів очищення меблевої оббивки, які обов'язково варто зберегти.

Особливості, які варто враховувати при чищенні дивана

Що потрібно врахувати:

  • Перш, ніж очистити меблі від плям, рекомендується позбавити їх від пилу. Для цього слід скористатися пилососом з трикутною насадкою або без будь-яких додаткових пристосувань. Якщо в будинку немає пилососа, можна покрити меблевий елемент вологим простирадлом і вибити хлопавкою для килимів.
  • Після цього можна приступати до видалення конкретних забруднень. Використовуйте магазинні або домашні засоби і рукавички. Для жорстких тканин підійде звичайна щітка, а для м'яких, шкіри і екошкіри — губка або м'яка тканина.
  • Закінчивши чистку, раніше забруднену ділянку слід гарненько промокнути сухою серветкою, щоб увібралася зайва волога.
  • Висушену оббивну тканину рекомендується ще раз пропилососити. Це дозволить видалити з поверхні залишки засобу, забруднень і пилу.
  • Якщо в домашніх умовах очистити диван від плям не вдалося, зверніться до професіоналів. Клінінгові служби або хімчистка підберуть найбільш дієві методи.
Пам'ятайте: будь-який засіб необхідно попередньо протестувати на потаємній ділянці оббивки. Наприклад, за або під меблевим елементом.

1. Чистка дивана розчином соди, оцту, гліцерину і рідини для миття посуду

Даний спосіб підходить практично для всіх видів оббивки, включаючи флок, шеніл, жакард, велюр тощо. Винятком є шкіра і екошкіра (шкірзам). Це обумовлено наявністю в складі розчину великої кількості води, а також необхідністю його змивати. Пам'ятайте, що шкіру і шкірозамінник мочити категорично не можна. Це може призвести до розтягування матеріалу або запліснявінню нижніх шарів.

Інгредієнти

Що знадобиться для приготування суміші:

  • оцет 9% — 8 столових ложок;
  • рідина для миття посуду — 4 столових ложки;
  • гліцерин — 3 столових ложки;
  • харчова сода — 2 столових ложки;
  • тепла вода — 1 л.

Всі інгредієнти слід ретельно перемішати до однорідності і появи піни.

Що робити

Щоб почистити диван від плям, слідуйте інструкції:

  1. Підготуйте гумові рукавички, щітку, губку або тканину.
  2. Втирайте готовий засіб в оббивку, приділяючи особливу увагу плямам.
  3. На поверхню меблів нанесіть залишки піни і залиште на годину.
  4. По закінченню часу візьміть мокру чисту губку і почніть протирати поверхню.
  5. Як можна частіше промивайте губку під проточною водою.
  6. Прибирайте залишки засобу і бруду, що виступив на поверхню, до тих пір, поки при видавлюванні губки не побачите прозору воду.
  7. Промокніть тканину паперовими рушниками, щоб увібралася зайва волога.
  8. Залиште меблевий елемент висихати природним способом.

 

 

 

Щоб меблі не завонялись, залиште приміщення в режимі провітрювання.

Використовувати для сушки фен або праску не можна. Це може призвести до розвитку середовища для життєдіяльності хвороботворних бактерій. У літню пору року краще тримати відкритим вікно, а в зимову — включити додаткове джерело опалення.

2. Чистка дивана милом і рідиною для миття посуду

На відміну від попереднього, цей метод підходить для всіх типів оббивки. В тому числі, для шкіри і шкірозамінника. Єдина умова — доглядаючи за цими типами тканин, потрібно використовувати м'яке ганчір'я. Застосування жорстких щіток категорично заборонено.

Інгредієнти

Змішайте такі інгредієнти:

  • одне натерте господарське мило або 4-5 столових ложок рідини для миття посуду;
  • тепла вода — 1 л.

Процес очищення

 Перше, що потрібно зробити, щоб почистити диван в домашніх умовах, — ретельно змішати натерте мило або засіб для посуду з водою. Перемішуйте складові швидкими рухами руки, щоб утворилася висока піна. Саме її ми і будемо використовувати в процесі. Губкою або ганчіркою візьміть трохи піни і почніть втирати її в оббивку. Коли пляма зійде, протріть це місце чистою мокрою тканиною. Полощіть тканину до тих пір, поки не побачите прозору воду при віджиманні. Завершальний етап — використання для промакування паперової серветки.

3. Очищення за допомогою спеціального засобу

На полицях магазинів представлено безліч різних засобів для догляду за м'якими меблями. Кожен з них призначений для певних типів тканин. Тому перед тим, як почистити диван вдома, рекомендуємо належним чином ознайомитися з етикеткою.

Що потрібно для очищення

Незалежно від типу оббивного матеріалу, нам знадобиться:

  • магазинний засіб (Vanish, San Clean, Керхер і т.д.);
  • вода для змивання (якщо зазначено в інструкції);
  • щітка, губка або м'яка тканина.

Найкращим чином себе зарекомендували засоби для чистки автомобільних салонів. Якщо у вас під рукою є подібний — сміливо використовуйте.

Процес очищення дивана від плям

 Кожен засіб має свої особливості застосування. Найчастіше це рідина в пляшечці з розпилювачем. Перед застосуванням її потрібно збовтати і наносити безпосередньо на пляму. Деякі бренди пропонують розвести очищувач з водою до утворення піни. Потім нанести на поверхню оббивки, залишити на якийсь час і витерти сухою тканиною.

Купуючи магазинний засіб, в точності дотримуйтесь інструкції. Це дозволить не тільки ефективно впоратися із забрудненням, а й уберегти оббивку від пошкоджень.

4. Чистка дивана за допомогою лимонного соку і соди

Цей метод використовується для виведення серйозних плям. Підходить практично для всіх типів тканин. Виняток становлять шкіра і екошкіра. Для цих оббивних матеріалів такий засіб буде дуже агресивним. Чого не можна сказати про жаккард, шеніл, фліс та ін. Розчин на основі лимонного соку виведе з їх поверхні навіть складні забруднення. Зокрема, плями крові, сліди сечі, фруктів, чаю та кави.

Склад для даного методу

Інгредієнти для приготування засобу знайдуться на кухні у будь-якої господині:

  • лимонний сік — 6 столових ложок;
  • харчова сода — 6 столових ложок;
  • тепла води — 1 склянка;
  • губка, щітка або м'яка тканина.

Процес очищення дивана

 Змішайте воду, лимонний сік і соду. Дочекайтеся утворення піни і нанесіть засіб на забруднення. Зачекайте кілька хвилин, а потім добре потріть це місце щіткою або губкою. Після цього ретельно промийте оббивку водою, щоб не залишилося слідів. В іншому випадку, після висихання з'являться білі розводи.

5. Чистка дивана за допомогою піни для гоління

Це найпростіший і бюджетний спосіб очищення м'яких меблів. Адже піна для гоління є в кожному будинку. Завдяки особливому складу, засіб добре справляється з різними видами бруду. Можна використовувати для всіх типів оббивки, крім шкіри і шкірозамінника.

Приладдя для чищення

Все, що нам знадобиться:

  • піна для гоління будь-якої марки;
  • тепла вода;
  • щітка, губка або м'яка тканина.

Як проводити очищення

 Нанесіть піну на пляму прямо з балона. Потріть це місце за допомогою щітки або губки. Приберіть надлишки піни і почніть промивати тканину. Продовжуйте полоскання до тих пір, поки вода при віджиманні не стане прозорою.

Причини засаленості диванів

Навіть найдбайливіша людина може виявити, що її меблі почали лисніти. Причин цьому явищу може бути безліч. Основні з них представлені нижче.

Перша — це брудні руки, якими ми доторкається до оббивки по сто разів на день. А якщо в сім'ї є діти, то долоньки можуть бути не просто пітними, але і забрудненими шоколадом, морозивом, вуличними іграшками або піском.

Якщо ви лягаєте на м'які меблі в вуличному одязі, це також може призвести до виникнення засаленості. Заходячи в будинок, краще переодягатися в домашнє, і тільки після цього зручніше всідатися перед телевізором.

Ще одна причина, по якій може знадобитися чистка дивана в домашніх умовах, — домашні тварини. Не завжди вдається ідеально вимити лапи вихованця після прогулянки. Крім того, на оббивці осідає все, що літає в повітрі — шерсть, пил, ороговілі частинки шкіри.

Не менш поширена причина засаленості — неправильний догляд за оббивним матеріалом. Не всі засоби по догляду є універсальними і однаково підходять кожному типу тканини. Тому слід грамотно підбирати очисники для оббивки в магазині.

Пилососьте меблі мінімум раз в тиждень, і протирайте поверхню м'якою ганчіркою. При необхідності, звертайтеся в клінінгові компанії або хімчистку.

Методи профілактики при засаленості

 В інтернет-магазині Matroluxe представлений широкий асортимент м'яких меблів. Щоб їх зовнішній вигляд залишався первозданним протягом усього терміну експлуатації, необхідно регулярно проводити профілактику засаленості. Вам не доведеться ламати голову, як почистити диван від старих плям в домашніх умовах, якщо виконувати наступні рекомендації.

А саме:

  • Не приймайте їжу на дивані. Всі ми звикли відпочивати перед телевізором з піцою, попкорном, морозивом та іншими смаколиками. Однак ця звичка погано позначається на стані оббивного матеріалу.
  • Переодягайтеся в домашнє. Яким би чистим не здавався одяг, в якому ви прийшли з вулиці, на ньому присутня безліч непомітних плям, пилу і бруду.
  • Використовуйте якісні засоби по догляду. На побутовій хімії не варто економити. Краще почистити диван від плям в домашніх умовах дорогим очищувачем, ніж купити нові меблі.
  • Регулярно проводьте прибирання. Використовуйте пилосос зі спеціальною насадкою або без будь-яких доповнень. Особливу увагу приділяйте знімним подушкам — їх потрібно ретельно вибивати.
  • Звертайтеся в хімчистку. Складні забруднення вивести в домашніх умовах неможливо. Зверніться в спеціалізовану клінінгову службу або хімчистку, щоб отримати кваліфіковану допомогу. Ця послуга обійдеться дешевше, ніж нові меблі.

І головне, якщо утворилася пляма, негайно приступайте до її ліквідації.

Почистити диван від старих плям набагато складніше, ніж вивести свіжі.

Сподіваємося, наші поради будуть для вас корисними. Не забудьте ознайомитися з каталогом меблів. Впевнені, ви знайдете в ньому багато цікавого.

Коментарі

Cтатті

Як вибрати диван 19 апреля 2024
Andre Shonin

Як вибрати диван

Визначення потребВід правильного вибору дивана залежить затишок і функціональність вашої кімнати. Відшукати ідеальний варіант — завдання, яке потребує уважно...