Як вибрати подушку для сну: рекомендації і поради фахівців

foto_avtor
Andre Shonin
13 декабря 2021 6хв
0

У цій статті ми розповімо, як вибрати подушку, щоб підвищити якість нічного відпочинку. Адже здоровий сон — це запорука повноцінного життя та бадьорості протягом усього дня. Всупереч поширеній думці, щоб добре висипатися, потрібен не тільки ортопедичний матрац, а й якісне спальне приладдя. У випадку з подушкою важливими є її форма, розміри, жорсткість і внутрішнє наповнення. Саме про ці параметри йтиметься далі. Якщо ви рішуче налаштовані переобладнати спальне місце, рекомендації від Матролюкс вам знадобляться.

Види подушок для сну

Дані вироби мають тканинний чохол різної форми з наповненням у вигляді натурального або синтетичного матеріалу. Вони призначені для підтримки шийного відділу хребта та голови у комфортному положенні.

На сучасному ринку представлені спальні аксесуари наступних видів:

  • класичні;
  • ортопедичні;
  • анатомічні.

Вибрати подушку класичного типу найпростіше. Це моделі прямокутної або квадратної форми, рівномірно опуклі з обох боків. Анатомічні та ортопедичні вироби надають оздоровчий ефект на організм людини. Вони виробляються із синтетичних гіпоалергенних матеріалів та мають особливу форму. На поверхні розташовуються валики різної висоти, а в центрі передбачено виїмку для голови.

Анатомічні та ортопедичні моделі призначені для виконання різних функцій. Перший варіант адаптується до особливостей людського тіла. А другий — дозволяє прийняти та зафіксувати комфортну позу. Вироби з ортопедичним ефектом показані людям із такими захворюваннями, як сколіоз, остеохондроз, порушення кровообігу, підвищений м'язовий тонус та ін.

Критерії вибору

Щоб не помилитися з вибором подушок для сну, необхідно звертати увагу на такі характеристики:

  • форма — виріб може мати прямокутну, квадратну, форму хвилі, рогалика та ін;
  • розміри — розміри та висота моделі визначаються з урахуванням фігури людини та улюбленої пози для сну;
  • наповнювач — від цього критерію залежить комфорт та довговічність аксесуарів;
  • жорсткість — визначається позою, в якій звикла засинати людина, та станом здоров'я;
  • чохол — повинен бути практичним і повітропроникним.

Зупинимося докладніше кожному з перелічених пунктів.

Моделі різних форм

Найпопулярнішими видами форм є прямокутна, квадратна і так звана анатомічна — з двома валиками різної висоти. Вона підійде людям, які звикли спати на боці. Завдяки особливій будові їй вдається повністю повторювати контури сплячого тіла. Для любителів спати на спині підійде класична прямокутна форма. Щодо квадратних виробів, вони давно втратили популярність. Людям із зайвою вагою рекомендується звернути увагу на моделі із плечовою виїмкою.

Як вибрати розмір подушки

Довжина спальних аксесуарів може досягати від 30 до 80 см, а ширина — від 20 до 50 см. Якщо ви високий кремезний чоловік, вам підійде модель розміром 50х70 см або 50х80 см. Для чоловіків та жінок середньої статури оптимальним варіантом вважаються розміри 40х60 см та 40х65 див. Вибираючи виріб для дитини, звертайте увагу на подушечки 20х30 см або 40х50 см.

Щоб правильно підібрати подушку для сну, слід враховувати її висоту. Вона коливається в діапазоні 5-18 см. Орієнтиром для покупців мають бути власні виміри. За допомогою сантиметра необхідно виміряти довжину від основи шиї до краю плеча. Якщо самостійно здійснити виміри не виходить, попросіть допомоги у близьких. Вкрай важливо отримати максимально точні цифри.

Вибирати подушку по висоті слід також з урахуванням улюбленої пози для сну:

  • на спині — оптимальним варіантом стане висота 7-12 см;
  • на животі — найкраще підійдуть спальні аксесуари 6-9 см;
  • на боці — сміливо купуйте атрибут заввишки 9-16 см, бажано з виїмкою для плеча.

Якщо матрац м'який, модель повинна бути низькою, а якщо твердий — високою.

Який наповнювач для подушки краще



Натуральні

До найпоширеніших натуральних наповнювачів відносяться:

  • Пух та перо. Відрізняються повітропроникністю, вологопоглинанням та терморегуляцією. Використовуються переважно гусячі, качині, лебедині та курячі пух та пір'я. Наповнення може бути комбінованим (пух і пір'я упереміш) або багатошаровим (відразу під чохлом — пух, глибше — пух і перо). До недоліків пухових виробів можна віднести складний догляд та можливість появи пилових кліщів, які провокують алергію.
  • Вовна. Вибирати подушку для сну з натуральною вовною рекомендується людям, які часто хворіють на застуду або страждають від мігрені. Для їх виготовлення використовуються верблюжа і овеча шерсть, які мають терапевтичний ефект. Продукція такого типу володіє особливою м'якістю і комфортом. Однак часто стає причиною виникнення алергії.
  • Кінське волосся. Володіє довговічністю і забезпечує правильну підтримку голови. Крім того, воно добре пропускає повітря та вбирає вологу. Один із небагатьох натуральних матеріалів, які не провокують алергію. Вирішивши вибрати подушку для сну з наповнювачем з кінського волосся, ви отримуєте виріб, здатний прослужити не менше 10 років.
  • Бамбук. Бамбукове волокно належить до гіпоалергенних наповнювачів. Матеріал відрізняється хорошою повітропроникністю, гіпоалергенністю та практичністю. Його можна прати в машинці-автоматі, не боячись комкування та деформації. Бамбук також відрізняється гігроскопічністю, проте при підвищеній вологості в приміщенні швидко псується. Коли вибираємо подушку, можна відчути інший недолік матеріалу — високу вартість.
  • Латекс. Натуральний наповнювач із молочного соку бразильської гевеї. Відрізняється оптимальним балансом м'якості та пружності, добре тримає форму та підтримує голову. Завдяки особливій сировині — соку каучувого дерева — матеріал не має живильного середовища для появи пилових кліщів та шкідливих мікроорганізмів. Якщо хочете вибрати подушку, яка прослужить довгі роки, вибирайте латексну. Термін служби виробів сягає близько 20 років.
  • Гречане лушпиння. Органічний матеріал, що добре провітрюється. Перед використанням лушпиння ретельно обробляють парою, завдяки чому в ньому не заводяться бактерії. При постійному використанні гречані лусочки запам'ятовують форму голови.
  • Трави. Вироби з травами мають приємний запах і сприятливо впливають на сон людини. Для наповнення спальних аксесуарів використовуються хмелеві шишки, м'ята, меліса, шавлія, розмарин та ін. Жорсткості їм надають за допомогою соломи, осоки та вересу.
  • Шовк. Вирішивши вибрати подушку для сну з шовковиною, розраховуйте на досить високу ціну. Вся справа у вартості сировини та складності технології виробництва. При цьому вироби володіють тривалим терміном експлуатації, гіпоалергенністю і відсутністю запаху.
  • Бавовна. Натуральний повітропроникний наповнювач. Доглядати за бавовняною продукцією досить складно, вона швидко деформується і втрачає первісну зручність.

Синтетичні

Щоб вибрати якісну подушку, слід дізнатися, з чого виготовляються синтетичні моделі:

  • Поліестер. Недорогий матеріал, який добре пропускає повітря та відштовхує пил. У догляді невибагливий, досить пружний та гіпоалергенний. З плином терміну експлуатації втрачає первозданну форму і стає менш комфортним.
  • Синтепон. Коштує абсолютно недорого, не вбирає сторонніх запахів, довго служить. Наповнювач відрізняється повітропроникністю, практичністю та простотою у догляді. Вирішивши підібрати подушку, яку можна прати в машинці-автомат, сміливо купуйте синтепонову.
  • Холлофайбер. 100% синтетичний еластичний матеріал, який представляє собою скручені пружинки поліестеру. Для підвищення довговічності пружинки закріплюють силіконом. Наповнювач має тривалий термін експлуатації і піддається пранню.
  • Силікон. Якщо ви бажаєте вибрати правильну подушку з анатомічними властивостями, це оптимальний варіант. Силікон запам'ятовує обриси голови, сприятливо впливає стан здоров'я при остеохондрозі, головних болях тощо. Після зняття навантаження швидко відновлює початкову форму і не деформується протягом терміну експлуатації.
  • Тінсулейт. Поліефірне волокно, що складається з маленьких спіралек, покритих силіконом. Відрізняється довговічністю, повітропроникністю та гіпоалергенністю. Єдиний мінус — електризує волосся.
  • Memory Foam. Піна з ефектом пам'яті є найбільш анатомічним з усіх наповнювачів. Вона нагрівається під впливом тепла людського тіла, у результаті чого адаптується під його вигини. Вибрати хорошу подушку для сну з піною пам'яті рекомендується людям, які часто стикаються з набряками на обличчі або мають захворювання шийного відділу хребта.
  • Штучний пух. Має всі властивості натурального аналога, при цьому не викликає алергію. Повітропроникний, гігроскопічний та довговічний матеріал.
  • Мікрогель. Відрізняється легкістю, гігроскопічністю, переносить прання і не провокує алергію. Вироби із мікрогелем здатні прослужити до 10 років.
  • Віскоеластик. Наповнювач з мікропористою структурою, який легко набуває форми голови. Дуже комфортний, надійний та довговічний.
  • Пінополіуретан. Вирішивши вибрати правильну подушку для сну за доступною вартістю, зверніть увагу на ППУ. Це в міру пружна піна, яка забезпечує відмінну підтримку.

Жорсткість та пружність


Підходящий рівень жорсткості слід підбирати виходячи з улюбленої пози для сну:

  • жорсткі — для любителів спати на боці, тому що саме в цій позі потрібна хороша підтримка для голови та шиї. Також цей варіант рекомендується купувати людям із шийним остеохондрозом;
  • середні — підходить для тих, хто вважає за краще спати на спині і часто страждає від печії;
  • м'які — оптимальний варіант для сплячих на животі. Вироби запобігають появі заломів та набряків на обличчі.

Ступінь жорсткості визначається наповнювачем. Для виготовлення більш жорстких моделей використовують кінський волос, шерсть, бамбук, пух, перо, синтепон та ін. У середньо-жорстких — застосовуються латекс, гречане лушпиння, холлофайбер і т.д. До м'яких наповнювачів відносять піну пам'яті, шовк, бавовну.

Щоб правильно підібрати подушку за пружністю, необхідно провести кілька тестів. Перший: натисніть долонею на поверхню виробу та простежте, як швидко вона відновить початкову форму. В ідеалі цей показник не повинен перевищувати 5 секунд. Якщо минуло більше часу, то в набиванні мало наповнювача. Другий: підніміть виріб за один із кутів вгору. Якщо він виявиться напівпорожнім, значить вас намагаються обдурити.

На що ще звернути увагу при виборі подушки

З урахуванням перерахованих вище рекомендацій правильно вибрати подушку для сну буде значно простіше. Однак є інші параметри, яким слід приділити увагу.

А саме:

  • після натискання виріб повинен відновлювати початкову форму протягом 3-5 секунд;
  • на поверхні не повинно бути нерівностей та горбків;
  • тканина чохла та наповнювач не повинні мати різкого хімічного запаху;
  • чохол повинен бути гіпоалергенним і повітропроникним, оптимальний варіант — бавовна;
  • добре, якщо на чохлі буде блискавка, за допомогою якої його можна зняти та випрати;
  • для людей зі зниженим артеріальним тиском підійдуть м'які моделі, з підвищеним — жорсткі;
  • вирішивши вибрати хорошу подушку для вагітних, звертайте увагу на підкови довжиною 150-190 см, які дозволяють прийняти оптимальну позу;
  • читайте склад та рекомендації на етикетці, інформацію можна звірити з нашими рекомендаціями та прийняти правильне рішення.

Як вибрати подушку для дитини

До дитячої продукції висувається набагато більше вимог. Вона має бути якісною, антиалергенною та безпечною.

При виборі орієнтуйтесь на:

  • Вік. Лікарі-ортопеди не рекомендують використовувати цей аксесуар для дітей молодше трьох років. Починаючи з трирічного віку, можна обладнати ліжечко низькою гіпоалергенною моделлю.
  • Наповнення. Слідкуйте за тим, щоб наповнювач був повітропроникним і не викликав алергію. Це може бути як натуральний, так і синтетичний матеріал. Наприклад, бамбук, латекс, мікрогель, силікон.
  • Чохол. Рекомендуємо вибрати подушку для дитини з бавовняним чохлом. Бавовна добре вентилюється, швидко випаровує вологу і не накопичує статичну електрику.
  • Розміри. Ширина виробу має бути трохи вужчою, ніж плечі дитини.
  • Жорсткість. Оптимальний рівень жорсткості для дітей — середній.

Багато виробників вказують у характеристиках вік, для котрого призначена їхня продукція. Це дуже зручно, коли не знаєш, як правильно вибрати подушку. Не бійтеся звертатися до консультантів магазину. Вони завжди готові допомогти та проконсультувати з будь-яких питань. Зокрема, в інтернет-магазині Matroluxe працюють справжні професіонали, які знають все про спальне приладдя.

Коментарі

Cтатті