Як облаштувати балкон своїми руками

foto_avtor
Andre Shonin
08 февраля 2022 6хв
0

Ще недавно балкон сприймався як місце для зберігання непотрібних та сезонних речей. У більшості квартир це було недоглянуте, захаращене приміщення. Але сьогодні ситуація змінилася. При грамотному підході балкон може перетворитися на самостійну, цілком житлову кімнату різної площі та функціональності, доповнять та прикрасять інтер'єр стильні меблі MatroLuxe. Звичайно, таке перепланування для збільшення корисної площі вимагає виконання великої кількості робіт – скління, утеплення, гідроізоляції, внутрішньої декоративної обробки. В результаті ви отримуєте гарний дизайн балкона, функціональне, стильне приміщення, де можна попрацювати, відпочити, зайнятися спортом, почитати.

Порада! Найпоширеніший варіант, коли лоджію роблять логічним продовженням кухні, цей варіант актуальний для хрущовок, де балкон часто примикає до кухонного приміщення.

Ідеї ​​для інтер'єру балкона різних розмірів

Балкони в будинках-хрущовках відрізняються невеликими габаритами, це важливо враховувати при складанні проєкту перепланування та ремонту.


Метраж:

  • ширина - від 80 см до 1,5 м;
  • довжина - від 2,6 м до 3,2 м.


Важливий фактор, який не дозволяє швидко провести ремонтні роботи по оновленню старого балкона, – незасклена конструкція. Відразу використати відкрите приміщення як повноцінне житлове не вийде.


У деяких ситуаціях склити балкон неможливо, оскільки конструкція може не витримати навантаження. Будинки-хрущовки були розраховані на 30 років експлуатації, але багато будівель цей термін уже пережив у 1,5, а то й 2 рази. Це означає, що перепланування слід розпочинати з оцінки міцності балкона. Якщо є потреба, його зміцнюють.


Ще один важливий етап оздоблювальних робіт – вибір матеріалів, вони повинні відповідати певним критеріям:

  • легкі;
  • довговічні та міцні;
  • несприйнятливі до температурних перепадів, кліматичних умов;
  • прості у догляді;
  • екологічно безпечні.


Важливо! Віддавайте перевагу матеріалам, які не спалахують і не виділяють токсини при нагріванні.

Найбільш популярні оздоблювальні матеріали – дерево, матеріали на його основі, шпалери, панелі ПВХ, лакофарбові покриття, декоративна штукатурка, імітація дерева або каменю з гіпсу або пластику. Для оздоблення стіни між балконом і житлової кімнати можна використовувати більш важкі матеріали.


Для обробки стелі переважно вибирають панелі – пластикові, дерев'яні, коркові. На підлозі можна укласти лінолеум, ламінат, пробкову дошку, паркет або ковролін.

Варіанти облаштування в залежності від призначення

Для власників квартир у будинках-хрущовках особливо актуальним є твердження про те, що кожен сантиметр повинен використовуватися максимально раціонально та практично. У зв'язку з цим на балкон потрібно подивитися так, наче це повноцінна житлова кімната, яку можна зробити функціональною та комфортною. Головне – визначити – яке саме приміщення ви хочете облаштувати та чим займатися на балконі.

  1. Робочий кабінет на свіжому повітрі. Варіант, актуальний насамперед для тих, хто працює вдома. Якщо донедавна ви не знали, де облаштувати робоче місце, саме час оновити балкон.
  2. Спальне місце. Чудовий варіант для облаштування балкона, а якщо за вікнами гарний вигляд навіть не роздумуйте. Тут можна організувати не тільки спальне місце, а й зону для читання, релаксу.
  3. Сніданок із видом на місто. Їдальня в невеликих квартирах – мрія, але цілком реальна, якщо облаштувати її на балконі. Звичайно, такий варіант можливий за умови, що кухня має вихід на лоджію.
  4. Відпочинок із максимальним комфортом. Саме цей варіант дизайнери називають найпопулярнішим і вибирають його ті, хто може похвалитися гарним видом за вікном. Варіантів використання такої лоджії безліч – романтичні зустрічі, посиденьки з друзями, читання книг, відпочинок з кальяном, ранкова кава.
  5. Майстерня. Чудова ідея дизайну для балкона для творчої особи. При складанні проєкту продумайте потрібну кількість систем зберігання. Простір повинен вийти ергономічним, зручним, тут має бути комфортно творити, проводити час годинами.
  6. Дитяча зона на балконі. У цьому випадку приміщення має бути максимально безпечним, з гарною теплоізоляцією. Тут можна побудувати зону для малювання, поставити стелажі для книг, спортивний куточок, стіл та стілець для навчання, пуфи, кошики з іграшками.
  7. Гардероб – ідеальний лад на балконі. Де знайти достатньо місця для зберігання рідко використовуваних та сезонних речей? Звичайно, на лоджії. Ви максимально розвантажите кімнати, звільните їх від зайвих предметів. Крім того, на балконі можна організувати зону для прасування, в цьому випадку знадобиться розетка.

Порада! При великій кількості речей на лоджії необхідно захистити їх від вигоряння, використовуйте штори або жалюзі.












Ідеї ​​для дизайну балкона та лоджії

Трансформувати і перетворити можна абсолютно будь-яке приміщення, навіть невелике, головне – грамотно скласти проект, урахувати функціональне призначення нового приміщення.

Щоб красиво зробити балкон у форматі кабінету, потрібно:

  • робочий стіл;
  • стілець чи крісло;
  • системи зберігання для документів та канцелярського приладдя;
  • достатнє освітлення для роботи.

Оскільки робоче місце передбачає використання техніки, освітлювальних приладів та телефону, знадобиться достатня кількість розеток, мінімум 2-3.

Навіть на невеликий балкон легко поміститься бюджетне односпальне ліжко, тому варіант додаткової спальні користується популярністю. Подбайте про хороше освітлення – це може бути бра, торшер, стельовий світильник, декор, щоб інтер'єр вийшов розслаблюючим.

Столову зону можна обладнати в традиційному стилі - обідній стіл, стільці, декор, м'яке освітлення. А можна встановити барну стійку та високі стільці, у кутку поставити невеликий диван.

Затишна зона відпочинку вийде як на невеликому балконі, так і на лоджії. У першому випадку доведеться відмовитися від громіздких меблів, замінивши їх плетеними кріслами або кріслами-мішками. Другий варіант дозволяє фантазії розгулятися. Можна поставити зручне крісло, журнальний столик, пуфи, маленький диван. Також потрібні освітлювальні прилади, декор відповідно до обраної стилістики.

Порада! Полюбляєте грати на гітарі – спробуйте оформити маленький балкон у форматі студії. Якщо ви вживаєте свіжу зелень, овочі та ягоди – використовуйте балконний простір як теплицю. Пам'ятайте, що рослинам потрібні світло та тепло.

Вибір кольорової гами

Кольорова гамма – важливий аспект при виборі нового вигляду балкона. Неправильно підібраний відтінок зведе на "ні" ваші зусилля, у такому приміщенні буде некомфортно. Палітра повинна створювати затишок, для кожного проєкту кольори підбираються індивідуально, але є загальні рекомендації:

  • чим менше балкон, тим світлішою має бути палітра, вибирайте кольори пастельні, приглушені, які збільшать простір;
  • якщо інтер'єр лоджії добре проглядається із кімнати, оформлення двох приміщень має гармоніювати;

підбирайте колірьову гаму з урахуванням призначення лоджії, для кабінету підійде синя, зелена палітра, для дитячої – жовта, салатова, блакитна, бузкова, для їдальні підберіть відтінки, які покращують апетит та настрій, а в спальні будуть доречні м'ятні, ніжно-рожеві та бірюзові тона.




Які меблі можна розмістити на балконі

Меблі для балконів невеликої площі повинні бути світлі, максимально витягнуті вгору. Наприклад, вузька шафа до стелі, маленькі пуфи. Також відмінно підійдуть функціональні, розкладні меблі або плетені гарнітури, які створюють відчуття легкості. Великий вибір меблів для оформлення балконів – лоджій пропонує національний виробник МатроЛюкс.

На лоджіях великої площі можна розставити темні меблі, але їх обов'язково потрібно обіграти світлим декором, використовувати світлу палітру для оформлення стін та підлоги.

Якщо балкон поєднаний із кухнею, на ньому можна встановити вбудовану побутову техніку. Робочий кабінет доповніть невеликим диванчиком, де зможете відпочити. Головне – не перевантажуйте простір великою кількістю предметів, пам'ятайте, що вам має бути комфортно.



Коментарі

Cтатті