Куди подіти старий матрац: правила утилізації матраців

foto_avtor
Andre Shonin
07 сентября 2022 5хв
1

Кожна річ має певний термін експлуатації. Тому рано чи пізно настане час здати старий матрац в брухт. Залежно від типу виробу, а також використаних у виробництві матеріалів він може прослужити близько 10-15 років. Після закінчення цього часу матрац доведеться утилізувати. Як правильно це зробити — ми розповімо у цій статті.

Перше, що спадає на думку кожному власнику спального аксесуара, — винести його на сміття. Однак робити це категорично не рекомендується. Справа в тому, що в процесі використання в ньому накопичуються пил і волога, які утворюють сприятливе середовище для розмноження пилових кліщів та шкідливих мікроорганізмів. Цей бруд і бактерії потрапляють у навколишнє середовище і завдають йому величезної шкоди.

Крім того, вирішивши утилізувати матрац на сміттєзвалище, ви запускаєте більш ніж десятирічний процес розкладання матеріалів, з яких він виготовлений. Це також згубно впливає на екологію та навколишній світ. Також виріб може стати причиною виникнення пожежі на звалищі. Внаслідок чого повітря наповниться фенолами, формальдегідами та ін. небезпечними для здоров'я людей речовинами. Тому правильна утилізація такої продукції є вкрай важливою.

Як зрозуміти, що настав час утилізувати матрац

Різні спальні аксесуари мають різний термін експлуатації. Він залежить від таких факторів, як тип виробу, внутрішнє наповнення, правильне використання, зберігання та транспортування. Однак кожна модель колись стає непридатною для експлуатації.

На це вказують такі фактори:

  • деформація поверхні — на поверхні спального місця утворилися вм'ятини та опуклості, які суттєво знижують рівень комфорту. Це може відбуватися внаслідок недотримання графіка перевертання двостороннього ортопедичного матраца, а також перевищення максимально допустимого навантаження;
  • неприємний запах — повітря всередині виробу застоюється і утворюється специфічний запах. Причиною цього може бути підвищена вологість і погана вентиляція;
  • пружини, що стирчать — у пружинних моделях пружини можуть виходити з ладу і вилазити назовні.


Важливо! Не варто зволікати з утилізацією ортопедичних матраців. У разі виникнення будь-якої з перелічених проблем необхідно своєчасно їх позбуватися. Сон на непридатному виробі може спричинити алергію або спровокувати розвиток захворювань опорно-рухового апарату.

Чи можна викинути старий матрац

Як уже було сказано, просто викинути старий матрац у бак для сміття — погане рішення. Бо на звалищі виріб розкладатиметься цілими десятиліттями. Це негативно позначиться на стані довкілля та здоров'ї людства.

Найкраще звернутися до пунктів повторної переробки. Це спеціалізовані установи, що займаються збиранням та переробкою утильсировини. Також зношені спальні аксесуари приймають деякі компанії, що спеціалізуються на виготовленні ортопедичних матраців.

Чому важливо правильно утилізувати таку продукцію:

  • відсутність негативного впливу на екологію, скорочення побутових відходів у навколишньому середовищі, турбота про природу та майбутнє людства;
  • можливість повторно використовувати сировину для виготовлення іншої продукції. Наприклад, пінополіуретан, повсть і бавовна можуть використовуватися у якості підкладкової тканини для килимів, а пружини — для виготовлення запчастин;
  • зниження ризиків виникнення пожежі на сміттєзвалищах, внаслідок яких у повітря потрапляють шкідливі речовини.

Важливо! Вирішивши здати матрац на утилізацію до спеціалізованого магазину, ви можете отримати знижку на покупку нового виробу в цьому магазині.

Куди подіти старий матрац

Існують різні варіанти утилізації спальних аксесуарів. Це компанії, що займаються повторною переробкою, спеціалізовані магазини та ін. У першому випадку вам навіть не доведеться нікуди їхати: можна замовити платний вивіз виробу. У другому — можна отримати хорошу знижку на нову модель.

Куди ще можна подіти старий пружинний матрац Матролюкс:

  • відвезти на дачу;
  • віддати на благодійність;
  • продати через інтернет за заниженою ціною;
  • здати до пункту прийому утильсировини;
  • подарувати до притулку для тварин.

Розглянемо деякі з них докладніше.

1. Продати чи подарувати

Утилізація спальних аксесуарів не завжди потрібна через те, що закінчився термін експлуатації. Дуже часто власники виробів просто хочуть придбати новішу і більш відповідну до своїх параметрів модель.

У таких випадках доцільніше позбутися виробу такими способами:

  1. розмістити оголошення з продажу в інтернеті;
  2. пожертвувати малозабезпеченій сім'ї;
  3. відвезти на дачу.

Останній варіант дозволяє вирішити одночасно кілька проблем: позбавитися великогабаритної речі, а також зробити відпочинок на дачі ще комфортнішим.

2. Здати матрац на переробку

Просто викинути матрац — найгірший варіант із усіх можливих. Краще знайти організацію, яка подбає про його правильну утилізацію.

Куди можна звернутися:

  • регіональний оператор;
  • компанії, що займаються вивезенням та переробкою утильсировини;
  • пункти прийому сміття.

Багато хто з них самостійно забирає вироби з квартир. Однак про наявність такої послуги необхідно дізнаватись заздалегідь. Так як у деяких будинках відсутній вантажний ліфт і потрібно зносити матрац сходами. Це може спричинити додаткові витрати або компанія просто відмовиться від надання послуг.

Важливо! Щоб утилізувати матраци, організація повинна мати спеціальну ліцензію. Тому що ця продукція належить до високого класу небезпеки.

Перевіряти наявність ліцензії необхідно заздалегідь. Це дозволить вам бути впевненими, що спальні аксесуари утилізуються правильним способом. Ціни на подібні послуги варіюються залежно від розмірів та ваги виробу, кількості поверхів у будинку, а також відстані до пункту переробки. Завдяки пунктам переробки така продукція отримує друге життя у вигляді інших виробів і товарів.

3. Здати матрац у магазин, що продає матраци

Багато виробників ортопедичних матраців на постійній основі проводять акції, метою яких є турбота про довкілля.

Вони полягають у наступному:

  • ви виявляєте бажання позбутися застарілого аксесуара та замовити новий;
  • звертаєтесь до виробника ортопедичної продукції;
  • замовляєте новий матрац зі знижкою до 15%;
  • до вас приїжджає доставка, що змінює стару модель на нову.

Це відмінне рішення, яке одночасно позбавляє необхідності самостійно утилізувати виріб і дозволяє заощадити на купівлі нового.

4. Віддати до притулку для тварин


Якщо спальний аксесуар знаходиться в дійсно поганому стані, рекомендуємо віддати його до притулку для тварин. Там він виступатиме в ролі підстилки для котиків та собачок. Таку лежанку не шкода порвати, погризти чи забруднити. При цьому протягом тривалого часу вона забезпечуватиме комфорт і даруватиме радість тваринам. Цей варіант є чудовою альтернативою тому, щоб просто викинути матрац. І підходить людям, які небайдужі до братів наших менших та хочуть подарувати їм своє тепло.

Технологія утилізації матраців

Найчастіше переробка спальних аксесуарів здійснюється вручну. Це зумовлено складністю конструкції та специфікою деяких моделей. Також можливий варіант автоматизованої переробки, якою займаються великі підприємства.

Процес утилізації складається з наступних етапів:

  • поділ на складові — знімається чохол, витягуються пружини та еластичні наповнювачі;
  • сортування компонентів — складові сортуються в залежності від матеріалу виготовлення. В результаті виходять окремі групи компонентів: тканини чохла, наповнювачі (пінополіуретан, латекс, кокосова койра) та металеві елементи (пружини, рами).
  • повторна переробка — різні матеріали по-різному переробляються і служать для виготовлення різних речей. Наприклад, пружини використовуються повторно або їх можна переплавити та виготовити запчастини.

Перш ніж викинути старий матрац Matroluxe, рекомендуємо двічі подумати, як це позначиться на довкіллі. До того ж, існують різні альтернативні способи позбавлення від спальних аксесуарів. Одним із найбільш грамотних є повторна переробка.

Коментарі

Добрий день ми медичний заклад нам потрібно утилизувати матраси на пружинах та ватні. Як це зробити. Допоможіть в даному питанні. Чекаю відповідь на наше питання.

Cтатті

Як вибрати диван 19 апреля 2024
Andre Shonin

Як вибрати диван

Визначення потребВід правильного вибору дивана залежить затишок і функціональність вашої кімнати. Відшукати ідеальний варіант — завдання, яке потребує уважно...