Як вибрати ортопедичний матрац

foto_avtor
27 мая 2020
0

Якщо брати за основу нормальну добову тривалість сну (7-8 годин), то людина спить приблизно третину життя. Багато в чому від відновлення організму вночі залежить рівень енергії і стан протягом дня. Тіло людини під час сну годинами перебуває в нерухомому положенні, тому подбайте про відповідні умови для сну. Почніть створення комфортного спального місця з того, щоб вибрати ортопедичний матрац.

Основна відмінність звичайного матраца від ортопедичного

Вибравши відповідну ортопедичну поверхню, під час сну тіло збереже положення, яке не зашкодить здоров'ю. Хребет залишиться в допустимому положенні протягом відпочинку, що стане чудовою профілактикою захворювань, пов'язаних з опорно-руховим апаратом.

3 основні відмінності ортопедичного матраца від звичайного:

  • підлаштовується під користувача - з високою точністю повторює вигини тіла, не допускаючи прогинання хребта;
  • жорсткіше в порівнянні зі звичайним;
  • в комплекті йде спеціальний сертифікат, який підтверджує, що виріб має корисний для здоров'я ефект.

Переваги використання ортопедичного матраца

Виділимо 6 головних плюсів:

  • довговічність - володіють жорсткою конструкцією, що допомагає уникнути утворення хвиль і провисань вироба;
  • тривале збереження початкових властивостей - поверхня залишається практично ідеально рівною;
  • антипилове покриття - хороший ортопедичний матрац виготовляється з матеріалів, які допомагають уникнути накопичення пилу;
  • функціональність - тонкі мобільні і зручні в зберіганні, моделі зі знімним чохлом простіше чистити, двосторонні види підходять для різних сезонів;
  • стійкість до появи мікроорганізмів та іншої небажаної живності - якісні матеріали, використовувані в основі кращих ортопедичних матраців, не підходять комахам для життя;
  • лікувальні властивості - зберігають здоров'я і є хорошою профілактикою захворювань опорно-рухової системи.

Як правильно вибрати ортопедичні матраци, розповімо нижче. За індивідуальним підбором вироба під ваші бажання і потреби можете звернутися до нашого менеджера.

Як вибрати жорсткість матраца

Вибір ортопедичного матраца грунтується на 5 простих правилах:

  1. Максимально природне положення хребта під час сну допомагає м'язам людини добре розслабитися, тому по більшій мірі саме на цей фактор варто спиратися, коли потрібно підібрати ортопедичний матрац.
  2. Якщо для вас важливі не тільки корисні властивості виробу, але і рівень комфорту, то не можна не брати до уваги і особисті переваги: ​​хтось звик спати на м'яких поверхнях, комусь комфортніше на більш жорстких.
  3. Особисті уподобання відходять в сторону тільки в тих випадках, коли ви були на прийомі у лікаря в зв'язку з проблемами зі здоров'ям, і він дав індивідуальні рекомендації по вибору ортопедичного матраца для дивана.
  4. Занадто м'які вироби дадуть небажаний ефект провисання, а надто жорсткі поставлять хрест на комфортному відпочиноку.
  5. Краще звернутися за підказкою до менеджерам Матролюкс.

Вас можуть збити з пантелику "думки" в інтернеті  про те, що найбільш корисний і самий кращий ортопедичний матрац - найжорсткіший, але це міф. За такою логікою виробники, які прагнуть принести максимальну користь клієнтам, виготовляли б свої вироби з дерева або бетону.

Важливий індивідуальний підбір, тому враховуйте свої потреби і особисті переваги.

Особливості вибору розміру матраца

На ліжку спатиме одна людина або двоє? Визначте зріст найвищого користувача. Додайте до кінцевого результату вимірювання ще 10-15 см. Саме це і буде рекомендована довжина виробу для вашої ситуації. Підбирайте моделі ортопедичних матраців під ці розміри.

Ще один нюанс стосується висоти вироба. Обрана поверхня повинна бути на 1,5 см вище поснови дивана або ліжка. Це дозволить максимально комфортно і з користю для себе відпочивати і відновлюватися.

Особливості підбору під конкретне ліжко:

  1. Односпальне місце - мінімально допустима ширина в цьому випадку становить 80 см.
  2. Полуторне ліжко - оптимальні варіанти шириною до 120 см.
  3. Двоспальне ліжко - вибирайте розміри не менше 140х180 см.
  4. Дитяче спальне місце - зазвичай дитячі версії випускаються розміром 60х120 (максимум 60х80), проте краще підбирайте варіант під зріст конкретної дитини.

На сайті Matroluxe представлені види ортопедичних матраців для дорослих і дітей. Ми допоможемо вам підібрати оптимальні моделі під конкретний зріст і вагу користувачів, а також під індивідуальні побажання.

Значення віку при виборі матраца

Якщо користувач здоровий і не має фізичних відхилень, тоді його вік не грає особливого значення при виборі. У цьому випадку варто спиратися на індивідуальні переваги і рекомендовані розмірні характеристики виробів.

Специфіка вибору за віком стосується тільки дітей і літніх людей:

  • Діти.
    Для малюків вибирайте в першу чергу жорсткі ліжечка. На них вже можна підібрати не дуже високі напівтверді матраци. Такі характеристики дають змогу захистити дитину від формування сколіозу або ж посприяти поліпшенню ситуації, якщо захворювання вже виявлено. Також користь ортопедичного матраца для дітей виражається у формуванні правильної постави.
  • Люди похилого віку.
    Цій категорії користувачів краще уникати надто жорстких матраців. Причому вони особливо протипоказані жінкам похилого віку, так як під час менопаузи кістки стають ще більш крихкими. Використання жорстких матраців у користувачів цієї категорії може викликати розвиток серйозних проблем зі здоров'ям. Літнім людям краще використовувати більш м'які ортопедичні матраци гарної якості.

Особливості пружинних і безпружинних матраців

У плані комфорту і користі для людини більше значення відіграє не тип, а індивідуальні властивості конкретної моделі. Якщо порівнювати пружинний і безпружинний варіанти приблизно однакового рівня якості, то перший більше підійде двом користувачам, другий - для одномісного спального місця.

Особливості пружинних:

  • зручні для 2 осіб з істотно різною вагою - ніхто з користувачів не буде скочуватися в одну зі сторін;
  • моделі з незалежними пружинними блоками практичніші, адже при виході з ладу можна замінити окремі пружини, а не все одразу;
  • можуть підійти літнім людям при збереженні окремих рекомендованих характеристик.

Особливості беспружинних:

  • часто не такі комфортні для двох користувачів з істотно різницею у вазі;
  • оптимальне рішення для тих, хто шукає моделі жорсткіше;
  • можуть підійти дітям до 12 років;
  • актуальні для людей, у яких є проблеми з верхньою частиною хребта.

Пружинні матраци Боннель


Це класика з залежними пружинними блоками. Пружинні моделі Боннель володіють найменшими ортопедичними властивостями. При взаємному терті матеріали поступово зношуються, товари починають з часом скрипіти. Також ще один мінус моделей Боннель - накопичення пилу між пружинами. Це негативно впливає не тільки на якість сну, а й на формування оптимального середовища для життя шкідливих мікроорганізмів і паразитів.
Головним плюсом в цьому випадку є ціна ортопедичних матраців. Їх вибирають в випадках, коли потрібно «дешево і сердито».

Матраци з незалежним блоком пружин

Містять від 250 до 900 пружин на квадратний метр. Відрізняються зручною і простою конструкцією. Кожна пружина розміщується в окремий чохол - блоки не стикаються один з одним, коли користувач лягає на них. Натискання на кілька блоків не зачіпає сусідні пружини, які залишаються в первісному положенні.

Точкова і незалежна робота пружин дає матрацу цього виду незвичайну практичність. Якщо він розміщений на двомісному ліжку, то, коли один користувач буде лягати на свою частину, положення іншої людини не зміниться. У матраці з незалежним пружинним блоком відсутній ефект гамака. Відпочиваючи на ньому, ви навіть зможете поставити поруч з собою на ліжко наповнену рідиною чашку. Встаючи, нічого з неї не виллється.

Також незалежність пружинних блоків відіграє велику роль на ортопедичних властивостях. Подібні матраци ідеально прогинаються під кожен вигин тіла користувача, за рахунок чого вдається забезпечити хребту правильну підтримку. Також ці особливості допомагають уникнути м'язових затискачів і сприяють швидкому відновленню після напружених робочих днів.

Наповнювачі при цьому розміщуються в горизонтальному положенні зверху і знизу пружинних блоків. За рахунок цього вдається створити виріб з відмінними ортопедичними властивостями, що сприяє збереженню оптимального анатомічно правильного положення тіла користувача.

Матраци з незалежним блоком пружин рекомендуються людям з вагою більше 100 кг, дітям від 12 років, а також тим, хто шукає комфортні моделі, що гарантують найбільш правильне положення спини під час відпочинку або сну. У нас ви можете замовити варіанти з незалежним блоком пружин з доставкою в Київ або інші міста України.

Безпружинні матраци з ортопедичними властивостями

При виборі моделей цього типу важливо звертати увагу на наповнювач, так як по більшій саме від нього залежить рівень жорсткості виробу. За рахунок того, що відсутні пружини, моделі виходять досить міцними і абсолютно беззвучними у використанні. Ці переваги роблять безпружинні матраци з ортопедичними властивостями однією з найбільш популярних різновидів.

Усередині них можуть міститися наповнювачі з латексу, кінського волоса, кокосового волокна, струттофайбер, пінополіуретану, а також інших матеріалів. Саме за рахунок того, чим наповнений матрац, у нього формуються ортопедичні властивості. Якісні беспружінкі здатні позбавити вас від болів в спині через неправильне положення під час сну, а також подарувати відчуття бадьорості і легкості після пробудження.

Вироби без пружин довговічні. Вони впродовж багатьох років витримають регулярні підвищені навантаження, аж до стрибків дітей.

Мінусом виробів цього виду можна назвати високу вартість. Залежить вона по більшій мірі від наповнювача.

Безпружинні матраци на основі пінополіуретану

Одна з найбільш популярних різновидів. Відноситься до категорії бюджетних безпружинних моделей. Підходить для дорослих і дітей, коли потрібен недорогий варіант з досить високим рівнем комфорту.
У порівнянні з іншими цей вид приємно відрізняється зручністю транспортування. Ви можете запросто скласти його удвічі, помістити в спеціальну упаковку і довезти в складеному вигляді до місця призначення. За рахунок цього беспружінкі на основі пінополіуретану відмінно підходять для диванів на дачі або в орендованій квартирі.

При виборі безпружинних матраців на основі пінополіуретану важливо дивитися на щільність ППУ. Оптимальні для постійного використання вироби з індексом жорсткості «середній» або «помірно жорсткий».

Особливих обмежень за віком безпружинні вироби на основі пінополіуретану не мають. Вони відрізняються доступною ціною, різним ступенем жорсткості, а також непоганими ортопедичними властивостями.

З мінусів можна відзначити не найтриваліший термін експлуатації серед існуючих альтернатив, а також не найкращі анатомічні якості.

Особливості вибору наповнювача матраца


Визначити ортопедичний матрац з найбільш підходящим для вас наповнювачем можна, якщо дотримуватися цих рекомендацій:

  • кращий вибір - моделі з піною в складі, а також з ефектом запам'ятовування, так як вони приймають форму людини і забезпечують максимальний комфорт для будь-якого положення уві сні;
  • матрац з ефектом пам'яті повинен підходити під вашу поведінку уві сні, він не зовсім актуальний для тих, хто часто міняє положення (перевертається, скручується і т.д.);
  • людям, які уві сні постійно крутитися, варто віддати перевагу жорстким матрацам - наповнювач при цьому не грає особливого значення.

Особливості догляду за матрацом

Незалежно від розмірів виробу за ним потрібен певний нагляд.

Дотримуйтесь рекомендацій:

  • багато версій передбачають 2 сторони для різних сезонів - на зиму і для літа, важливо їх вчасно перевертати;
  • якщо не перевернути виріб на потрібну сторону, тоді при використанні зимової сторони влітку ви відчуєте неприємний характерний ефект, який на додачу ще й сприяє посиленню больових симптомів в тілі;
  • версії з пружинними блоками краще не згинати і не скручувати;
  • при чищенні спального місця не використовуйте хімічні засоби, щоб не зіпсувати чохол;
  • товари зі знімними чохлами періть в машинці на делікатному режимі.

Як зрозуміти, що матрац був обраний правильно

Кладучи на ліжко ортопедичний матрац, людина часто хоче отримати під час відпочинку і сну не просто комфорт, а ще й певні лікувальні властивості. Щоб домогтися цього, необхідно підибрати виріб з відповідними характеристиками.

Зрозуміти, чи правильно підібраний матрац чи ні, вам допоможуть наступні критерії:

  • будьте готові до того, що тіло може не відразу звикнути до нового спального місця;
  • стан незручності в перші кілька ночей - це нормально, особливо, якщо раніше ви користовувалися невідповідним звичайним матрацом;
  • ортопедична поверхню почне позитивно впливати на тіло, допомагаючи хребту прийняти анатомічно правильну форму;
  • якщо пройшло вже більше 21 дня, а звикання до нього не відбулося, значить, швидше за все, матрац був підібраний неправильно;
  • якщо ж адаптація затягнулася більш ніж на 1-2 місяці, то абсолютно точно можна сказати, що цей вид або ступінь жорсткості безумовно не ваш варіант.

Необхідний час для здорового сну


Щоб висипатися і відчувати себе бадьоро, досить спати не менше 7-8 годин щодня. Недосипу властиво накопичуватися, тому при порушенні режиму в один день, рекомендується компенсувати недосипання середньодобової норми на наступний. Найкраще, звичайно, дотримуватися режиму і кожен день засинати і прокидатися в один і той же час. Це допоможе вам частіше прокидатися вранці на позитивній ноті і відчувати себе максимально енергійними.

Щоб спати менше, а висипатися краще, потрібно правильно організувати спальне місце. Допомогти з вибором відповідного ортопедичного матраца вам зможуть менеджери компанії Матролюкс. Отримати своє замовлення ви зможете в будь-якому місті нашої країни. Також забрати його можна самовивозом.

Коментарі

Cтатті