Як вибрати ортопедичну подушку для комфортного використання

foto_avtor
Andre Shonin
08 ноября 2021 6хв
0

У цій статті ми хочемо докладно розповісти вам, як вибрати ортопедичну подушку. Це одне з найпопулярніших питань, які ставлять наші покупці. Дана постільна приналежність дуже впливає на якість сну і здоров'я людини. Використовуючи неякісний виріб, прийняти анатомічно правильну позу неможливо. Занадто низький або високий варіант може призвести до деформації хребта в шийному відділі, порушення кровопостачання головного мозку, перетискання нервів та судин. Як результат — розвивається остеохондроз, з'являється набряклість на обличчі, частішають головні болі.

У свою чергу правильна ортопедична подушка робить нічний відпочинок більш комфортним та здоровим. Вона виступає у якості профілактичного засібу від захворювань шийного відділу хребта. Крім того, такі вироби показані людям, які вже мають остеохондроз. З його допомогою можна не лише запобігти прогресуванню хвороби, але й полегшити симптоми. Ми з радістю допоможемо вам у підборі якісної постільної білизни. Придбати відповідний виріб під голову ви можете в інтернет-магазині Матролюкс.

Коли рекомендується використовувати ортопедичну подушку

Не кожній людині підійде модель із ортопедичним ефектом. Якщо ви не впевнені, чи варто купувати такий виріб, рекомендуємо ознайомитись із показаннями до застосування.

До таких відносяться:

  • шийний остеохондроз, діагностований лікарем;
  • зміщення хребців;
  • травми шийного відділу хребта;
  • часті болі в районі шиї та періодичні головні болі;
  • біль неврологічного характеру;
  • запалення м'язових тканин;
  • вертебро-базилярна недостатність;
  • перенапруга м'язів шиї;
  • різноманітні порушення сну.

Нерідко зміна та підбір ортопедичної подушки призначаються у складі комплексного лікування шийного відділу хребта сумісно з мануальною терапією та фізіотерапією.

Чи є сон на такому виробі шкідливим для організму? Звичайно ж ні. Винятком є ​​випадки гострого запалення або ураження шкіри на шиї, а також алергічна реакція на матеріали, з яких валик виготовлений.

Корисний ефект подібних моделей полягає у можливості верхнього відділу хребта прийняти анатомічно правильне положення під час сну. Завдяки цьому суттєво знижується навантаження, зменшується напруга у м'язах, нормально циркулює кров. В результаті зникають болі, організм краще відновлюється, усуваються патологічні процеси, що призводять до розвитку остеохондрозу та інших захворювань.

Все це можливе, якщо правильно вибрати ортопедичну подушку. Виріб повинен добре підходити вам за всіма параметрами: формою, розмірами, рівнем жорсткості та наповнювачем. Тільки за такої умови його позитивні властивості розкриються повною мірою.

Як підібрати ортопедичну подушку — основні параметри

Форма

На сучасному ринку постільних речей представлені вироби різних форм. Вони розроблені з урахуванням анатомічних особливостей будови людського тіла та рекомендацій провідних лікарів-ортопедів. Вибирати потрібний варіант слід виходячи з особистих уподобань.

Найбільшою популярністю користуються такі:

  • Прямокутні. Класичні моделі прямокутної форми. Ортопедичний ефект досягається за рахунок застосування спеціальних наповнювачів, а також спеціальної виїмки по центру.
  • Рогалик. Подушка-підкова, півмісяць чи рогалик — різні назви, але одна суть. Якщо ви вирішили вибрати ортопедичну подушку для сну в поїздках та подорожах, це найбільш вдалий варіант. Деякі люди віддають їй перевагу і в повсякденному житті.
  • Хвиля. Дана модель має на поверхні два спеціальні валики різної висоти. Завдяки такій будові їй вдається повністю повторювати контури тіла сплячої людини.
  • З плечовою виїмкою. Оптимальний варіант для людей із зайвою вагою, а також любителів спати на боці. Найчастіше плечова виїмка зустрічається у моделях із двома валиками.
  • Рекомендуємо спробувати полежати на різних варіантах та вибрати найбільш зручний.

Розмір

Другий важливий критерій, який необхідно враховувати, щоб правильно підібрати ортопедичну подушку — розміри. Довжина виробів знаходиться в діапазоні 30-80 см, а ширина — 20-50 см. Для дорослих широкоплечих чоловіків з високим зростом підійдуть великі моделі, наприклад, 50*70 см або 50*80 см. Жінкам та чоловікам середньої статури слід звернути увагу на розміри 40*60 см і 40*65 см. Якщо ви підбираєте варіант для дитини, в асортименті представлені менші подушки — 20*30 см або 40*50 см.

Висота виробів може становити 5-16 см. Цей параметр визначається, виходячи з ширини плеча сплячого. Тому перед покупкою необхідно озброїтися сантиметром та виміряти довжину від основи шиї до краю плеча. Краще попросити допомогти когось із близьких, щоб виміри були правильними та точними. Максимальна похибка, що допускається — 2 см.

Щоб правильно вибрати ортопедичну подушку по висоті, враховуйте позу, у якій ви спите:

  • На спині. Для любителів спати на спині підійдуть моделі середньої висоти (8-11 см). Важливо, щоби під час сну в такому положенні плечі не лежали на подушці.
  • На боці. Якщо ви спите на боці, вибирайте висоту 9-16 см. Оптимальним варіантом стане виріб із плечовою виїмкою.
  • На животі. Найкраще себе зарекомендували постільні речі висотою 6-8 см.

Зверніть увагу! Якщо вам не вдасться правильно підібрати ортопедичну подушку по висоті, під час нічного відпочинку можуть виникнути дискомфорт та болючі відчуття. Відчувши, що шия затікає, знайте, виріб є для вас надто високим. Якщо виникає непереборне бажання підкласти під голову ще щось, значить, ви вибрали дуже низький варіант.

Наповнювач

Зумівши підібрати ортопедичну подушку за розміром, переходьте до матеріалів.

Для виготовлення цієї продукції використовуються такі види наповнювачів:

  • Латекс. Це екологічно чистий матеріал із соку бразильської гевеї. Він не має живильного середовища для появи хвороботворних бактерій, добре пропускає повітря, а також володіє оптимальним балансом м'якості та пружності. Латексні моделі є дуже комфортними та добре тримають форму.
  • Memory Foam. Піна з пам'яттю реагує на тепло людського тіла та запам'ятовує його форму. Вибрати подушку з ефектом пам'яті рекомендується тим, хто періодично стикається з болючими відчуттями в шийному відділі хребта.



  • Пінополіуретан. ППУ відноситься до штучних гіпоалергенних матеріалів. Він у міру пружний, завдяки чому забезпечує хорошу підтримку.
  • Полістирол. Наповнювач представляє собою безліч полістиролових кульок, які рівномірно розподілені всередині чохла. Він не збивається та забезпечує ефективну підтримку.
  • Поліестер. Якщо бюджет обмежений, можна підібрати ортопедичну подушку для сну із поліестером. Це практичний, невибагливий у догляді наповнювач, який створює умови для комфортного сну.

Жорсткість

Визначити прийнятну жорсткість виробу буває дуже складно. Необхідно враховувати низку параметрів, основними з яких є поза сну та особливості здоров'я.

Які типи жорсткості існують:

  • М'яка. Оптимальний варіант для людей, які вважають за краще спати на животі. На відміну від жорсткіших моделей, такий варіант запобігає появі набряків і заломів на обличчі. Також вироби підходять при ламкості судин. Вони не пережимають тканини та не провокують прогресування захворювання.
  • Середня. Середня жорсткість підходить для тих, кому потрібно правильно вибрати подушку ортопедичну для сну на спині. Середньо-жорстка поверхня показана і тим людям, у яких часто виникає печія.
  • Жорстка. Любителям спати на боці рекомендується вибрати найвищу із можливих жорсткостей. На користь таких моделей також слід віддати перевагу людям, які страждають на остеохондроз. Так як при цьому захворюванні вкрай важливо, щоб шийні відділи були зафіксовані в правильному анатомічному положенні. Якщо ви відноситеся до цієї групи людей і хочете вибрати ортопедичну подушку при остеохондрозі шийному, розглядайте тільки жорсткі різновиди.

На що ще звернути увагу під час вибору ортопедичної подушки

Не менш важливими характеристиками вважаються:

  • Перфорація. Найчастіше перфоруються моделі із натурального латексу. Наявність спеціальних отворів забезпечує посилений обмін вологи та повітря. Завдяки цьому голова сплячої людини не потіє. Крім того, перфорація сприяє правильному розподілу навантаження на поверхню.
  • Матеріал чохла. Рекомендується, щоб чохол був виготовлений з практичної та повітропроникної тканини. Найкраще себе зарекомендувала натуральна бавовна. Вирішивши правильно вибрати ортопедичну подушку при шийному остеохондрозі, шукайте саме такий варіант.
  • Знімний чохол. Зручна блискавка на чохлі підвищує практичність та гігієнічність виробу та спального місця загалом. Адже цей елемент можна будь-якої миті зняти і випрати з урахуванням рекомендацій на ярлику.
  • Гіпоалергенність. Цей параметр залежить від матеріалів виготовлення. Вони не повинні мати у своєму складі компонентів, які провокують алергію. Другий момент, що впливає на антиалергенність, — наскільки виріб пропускає повітря. Збудником алергії може стати пил, що накопичується всередині наповнювача.
  • Довговічність. З цим критерієм проблем не виникне, тому що в інтернет-магазині Matroluxe представлена винятково довговічна продукція.

Тепер ви знаєте, як вибрати ортопедичну подушку при остеохондрозі, і зможете подбати про своє здоров'я.

Коментарі

Cтатті