Як вибрати матрац для хворої спини

foto_avtor
Andre Shonin
08 февраля 2022 6хв
0

Тим, хто веде сидячий спосіб життя або має проблеми із хребтом, необхідно грамотно підходити до облаштування спального місця. Не варто купувати матрац для спини, ґрунтуючись на рекламі, рекомендаціях знайомих чи чутках. Адже немає універсальної поради, яка б підходила однаково всім. Кожна людина індивідуальна, і проблеми зі здоров'ям можуть бути різними.

Нерідко можна почути, що при хворому хребті потрібно спати на жорсткій підставі. Однак це не зовсім правильно. Тверда поверхня позбавлена ​​властивості підлаштовуватись під природні вигини хребта, що може призвести до появи додаткових проблем. Зокрема, відмовитися від покупки жорсткого ортопедичного матраца для хворої спини слід людям із міжхребцевою грижею або остеохондрозом. Тому що він може негативно позначитися на стані здоров'я.

Існує кілька ключових критеріїв правильного вибору ортопедичної основи для сну. Нижче будуть розглянуті різні захворювання та надані рекомендації щодо підбору виробів. Також ми розповімо про найпопулярніші наповнювачі та їхні властивості. А придбати відповідний варіант ви завжди можете на сайті Matroluxe.

Коли купувати ортопедичний матрац для спини

Правильно організувати спальне місце важливо для людей усіх вікових груп. Похилого віку — через зміну кісткової структури, дітям та підліткам — для правильного розвитку опорно-рухового апарату, а молодим — щоб уникнути розвитку захворювань опорно-рухового апарату.

Якщо проблеми зі здоров'ям вже є, вибір слід робити з урахуванням характеру хвороби:

  1. Сколіоз. Підійде помірно або середньо-жорстка безпружинна модель з такими наповнювачами, як латекс, кокосова койра та ін.
  2. Остеохондроз. Матрац при остеохондрозі поперекового відділу повинен бути м'яким, при ураженні шийного відділу — жорсткішим, а також використовуватися без високих подушок.
  3. Артрит. Рекомендовані вироби середньої жорсткості із підвищеними анатомічними властивостями.
  4. Радикуліт. При радикуліті потрібна модель із функцією пам'яті. Вона буде адаптуватися під контури тіла, зокрема, під вигини хребта та шиї.
  5. Грижа міжхребцевих дисків. Матрац при грижі має бути середньо-жорстким або помірно-м'яким. Оптимальні наповнювачі — піна пам'яті, каучук, Pocket Spring.
  6. Періодичний біль. Рекомендується віддавати перевагу двостороннім виробам із незалежним пружинним блоком.

Зверніть увагу! Матрац допоможе зняти болючі відчуття і зупинити прогресування хвороби, але не вилікувати її. Якщо виникають проблеми з опорно-руховим апаратом, негайно звертайтеся до лікаря.

Остеохондроз

При остеохондрозі не можна навантажувати пошкоджені диски. Найбільш дбайливий вплив будуть чинити вироби середньої жорсткості, в яких чергуються м'які і жорсткі наповнювачі. Добре підійдуть моделі, виготовлені на основі пружинного незалежного блоку.

При проблемах у попереково-крижовому відділі лікарі рекомендують спати на спині, підклавши під коліна спеціальний валик. Якщо хвороба локалізується у шийному відділі, краще відпочивати на боці, спираючись плечем на поверхню спального місця. Людям із остеохондрозом у грудному відділі рекомендовано спати на боці.

Вибираючи матрац при болях у спині, викликаних даним захворюванням, звертайте увагу на такі наповнювачі, як натуральний латекс, кокосова койра, піна пам'яті та ін. Тому орієнтиром при виборі мають бути пружини Pocket Spring та піна Memory Foam.

Грижа диска

При міжхребцевих грижах постіль має забезпечувати хорошу підтримку, але при цьому бути не надто жорсткою. Цим умовам відповідають двосторонні моделі з асиметричною жорсткістю: м'якою з одного боку та середньо-жорсткою ― з іншого. Необхідно приділити увагу ряду критеріїв: локалізації грижі, віку, рекомендаціям лікарів, і на підставі цього вибирати наповнювачі та конструкцію. Людям із грижею у поперековому відділі лікарі-ортопеди не рекомендують спати на животі. Якщо грижа розташована у шийному чи грудному відділах, відпочивати слід на боці у позі ембріона.

Сколіоз

Матрац при сколіозі в жодному разі не повинен бути надто м'яким. Інакше тіло буде потопати, а хребет ― деформуватися. Рекомендуємо придивитися до середньо і помірно-жорстких безпружинних моделей. Для відпочинку найкраще підійде поза на спині, коли зберігається природний вигин хребта. Фахівці рекомендують віддавати перевагу безпружинній постелі з додаванням кокоса. Не зайвим буде провести консультацію з лікарем-ортопедом, який врахує індивідуальні особливості та надасть поради щодо вибору.

Радикуліт

Який матрац потрібен, якщо болить спина через радикуліт? Захворювання характеризується болем у попереку, ускладненими рухами, порушенням чутливості прилеглих тканин. Для полегшення стану підійдуть незалежні пружини, причому з великою щільністю на 1 м2. Точкова підтримка буде дуже корисною при радикуліті. Основне завдання виробів при даному захворюванні — забезпечувати повне розслаблення м'язів. Спати найкраще на боці, підклавши руку під голову і поклавши одну ногу на другу. Також лікарі радять відмовитись від подушок великої висоти.

Болі в зонах спини та шиї

Періодичний біль може свідчити про розвиток серйозних захворювань. Запобігти їм можна, переобладнавши спальне місце. Рекомендуємо вибирати двосторонні моделі на пружинах Pocket Spring. Жорсткість обов'язково має бути асиметричною: максимально жорсткою з одного боку та середньо-жорсткою — з іншого. Спати можна на боці чи на спині. Відпочивати на боці необхідно в позі ембріона, підклавши подушку між колінами. Якщо ви віддаєте перевагу сну на спині, використовуйте для тих самих цілей ковдру.

Артрит

Який краще обрати матрац, якщо болить спина через артрит? Відповідь: той, що надасть належну підтримку області із запаленням. У таких випадках добре підійде варіант із зональним пружинним блоком, поверхня якого поділена на 3, 5 або 7 зон. Якщо захворювання не торкнулося колін та стегон, краще спати на боці, підклавши поміж ніг подушку. При сильних болях прийміть ту саму позу і зігніть ноги в колінах. Внутрішнє наповнення може бути наступним: натуральний або штучний латекс, піна меморі та ін.

Критерії вибору матраца при проблемах зі спиною

Необхідно враховувати не лише наявні захворювання, а й інші критерії:

  • Вага. При проблемах із зайвою вагою варто вибирати помірно-жорсткі та жорсткі аксесуари, які не дозволяють тілу потопати. Також слід звертати увагу на максимально допустиме навантаження на одне спальне місце, яке зазвичай вказується у характеристиках.
  • Вік. Чим старша людина, тим м'якша їй потрібна основа для сну.
  • Кількість сплячих. Якщо виріб підбирається для пари, слід орієнтуватися на вагу найбільш важкої людини. Можна придбати аксесуар із незалежними пружинами, в якому відсутній хвильовий ефект.

Вага

Цей показник слід враховувати не тільки для комфортного сну, але й аби продовжити термін експлуатації спального аксесуара. Кожен товар має обмеження щодо максимально допустимого навантаження. Краще брати трохи із запасом. Наприклад, якщо ваша вага становить 106 кг, вибирайте моделі з показником щонайменше 120 кг. Якщо вага вища за 90 кг, рекомендуємо вибрати матрац для хворої спини максимальної жорсткості. Для людей з низькою масою тіла (нижче 55 кг) підійде помірно-м'яка та м'яка продукція.

Вік

Один із основних факторів, на які слід орієнтуватися. Чим старшою стає людина, тим м'якшим має бути її ліжко. Це пов'язано з тим, що з віком кістки стають більш крихкими, а суглоби — менш пружними. Тверді вироби створюють сильний тиск, який протипоказаний за таких вікових змін. Починаючи з 50 років, необхідно поступово знижувати рівень жорсткості спального місця. Для людей середньої вікової категорії (25-45 років) підійдуть середньо-жорсткі моделі. А для дітей та підлітків — жорсткі.

Кількість людей

Якщо на ліжку спатимуть двоє, необхідно враховувати фізіологічні особливості кожного. Який купити матрац, щоб не боліла спина в одного зі сплячих? Враховуйте різницю у вазі: якщо вона менша за 25 кг, а вага найважчої людини менша за 90 кг, підійде модель у двоспальному розмірі з навантаженням до 100 кг середнього рівня жорсткості. Якщо різниця більше 25 кг, зверніть увагу на продукцію із пружинами Pocket Spring без хвильового ефекту, а також на вироби із комбінованою жорсткістю. Тільки за такої умови обидва партнери відпочиватимуть із комфортом та користю для здоров'я. А відсутність хвильового ефекту забезпечить спокій партнеру з чуйним сном.

Наповнювачі

Матрац для хворого хребта, як правило, має комбіноване внутрішнє наповнення, яке може включати такі матеріали:

  • Bonnel. Надміцні п'ятивиткові пружини, виготовлені із загартованої сталі та скріплені надійною сталевою рамою. Пружинний блок відрізняється пружністю, зносостійкістю та надійністю.
  • Pocket Spring. Незалежні одна від одної пружини, кожна з яких поміщена в окремий текстильний мішечок і приймає навантаження незалежно від інших. Пружинний блок володіє підвищеними ортопедичними та анатомічними властивостями, завдяки чому забезпечує відмінну підтримку хребта і дозволяє м'язам повністю розслабитися.
  • Пінополіуретан. Штучна дрібнокомірчаста піна, яка володіє високим рівнем міцності та пружності. ППУ швидко відновлює первозданну форму після зняття напруги, є зносостійким та довговічним.
  • Натуральний латекс. Матеріал виготовляється з млечного соку бразильської гевеї, не викликає алергії і не вбирає сторонніх запахів. Латекс не має необхідного живильного середовища для появи пилових кліщів та шкідливих мікроорганізмів. Для виготовлення ортопедичного матраца для хворого хребта може використовуватися перфорований латекс, який володіє мікромасажним ефектом.
  • Кокосова койра. Натуральний матеріал, для виготовлення якого використовують волокна горіха кокоса. Він має антибактеріальні та бактерицидні властивості, відмінно пропускає повітря, не деформується і не розсихається. Койра відноситься до досить жорстких матеріалів, за рахунок чого забезпечує відмінний ортопедичний ефект.
  • Memory Foam. Розроблена лабораторією NASA для захисту організму від перевантажень при зльоті та посадці космічних апаратів. Під впливом тепла людського тіла починає адаптуватись під його вигини. Сон на піні пам'яті є неймовірно комфортним та корисним для людей похилого віку.

Тепер ви знаєте, як правильно вибрати матрац для хворої спини на сайті Матролюкс. Приємних покупок!

Коментарі

Cтатті

Як вибрати диван 19 апреля 2024
Andre Shonin

Як вибрати диван

Визначення потребВід правильного вибору дивана залежить затишок і функціональність вашої кімнати. Відшукати ідеальний варіант — завдання, яке потребує уважно...