Як правильно визначити жорсткість матраца

foto_avtor
Andre Shonin
07 февраля 2022 5хв
0

У цій статті ми розповімо вам, як вибрати жорсткість матраца, яка підходитиме саме вам. Цей критерій має найбільший вплив на якість сну та здоров'я хребта.

Кожна людина проводить уві сні третину свого життя. Від якості постільних речей залежить наше самопочуття та продуктивність. Якщо ви часто не висипаєтеся, страждаєте від мігрені або болю у спині, саме час переглянути устрій спального місця. На сучасному ринку представлений широкий асортимент матраців. Кожна модель відрізняється за розмірами, наповненням, вартістю і, звичайно, жорсткістю. Вона залежить від типу виробу та обраних для виготовлення наповнювачів. До більш м'яких відносяться пінополіуретан, латекс та піна пам'яті. Найбільш популярним серед твердих матеріалів є кокосова койра.

Не можна однозначно сказати, якої жорсткості купити матрац краще саме вам. Це залежить від таких факторів, як ваш вік, вага та стан здоров'я. Докладніше про це читайте далі. А придбати якісний виріб з урахуванням усіх рекомендацій можна на сайті Matroluxe.

За якими параметрами визначають жорсткість матраца

Яка основа для сну підійде саме вам — питання суто індивідуальне. Адже велика людина потопатиме на м'якій поверхні, а худа — потерпатиме від дискомфорту на твердій.

Крім особистих переваг, обов'язково слід враховувати:

  • вік;
  • вага;
  • рівень фізичної активності;
  • наявність захворювань спини;
  • обмеження за станом здоров'я (хвороби суглобів, кровоносної системи та ін.).

Тільки куплена з урахуванням всіх перерахованих параметрів модель сприятливо позначиться на вашому самопочутті та стане ортопедичною саме для вас.

Класифікація жорсткості матраців

Вся продукція по типу жорсткості ділиться на такі види:

  • М'які. Для виготовлення найбільш м'яких моделей використовуються відповідні наповнювачі, наприклад латекс, пінополіуретан, Memory Foam.
  • Помірно м'які. Жорсткіші, ніж попередні, але не набагато. Виробляються з більш пружних видів піни, наприклад, Natural Foam, Oxigen Foam та ін. У деяких випадках для прошивки чохла використовується невеликої товщини спанбонд.
  • Середньо-жорсткі. Одні з найбільш комфортних моделей, у складі яких часто присутній незалежний пружинний блок. Жорсткість матраца в цифрах — 3.
  • Помірно-жорсткі. У виробів з жорсткістю 4 буде наповнення у вигляді термоповсті, середньо-жорстких пін, сизалю, кокосової койри, а також залежних або незалежних пружин. Вони володіють гарною пружністю, яка необхідна для якісного розслаблення м'язів і підтримки хребта.
  • Жорсткі. Мають найбільш жорстку поверхню, яка не дає тілу провалюватися. Відмінно підходять для спортсменів та людей з великою вагою. Однак вибирати їх варто досить акуратно, є можливість нашкодити спині.

Підбір жорсткості матраца в залежності від ваги

Один із найважливіших критеріїв, які слід враховувати перед вибором. Від того, наскільки відповідально ви поставитеся до питання, залежатиме ваше здоров'я та комфорт.

Основні поради щодо вибору:

  • якщо вага сплячої людини менше 55 кг, краще вибирати м'які вироби із наповненням у вигляді еластичних пін;
  • людям середньої статури та вагою до 90 кг можна купувати середньо-жорсткі моделі;
  • для всіх, чия вага вище 90 кг рекомендований сон на помірно-жорсткій та жорсткій поверхні.

До вашої уваги представлена ​​таблиця жорсткості матраців, яка значно полегшить процес вибору:


Зріст (см)

Вага (кг)

до 50

50-55

55-65

65-75

75-85

85-95

>90

до 155

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

жорсткий

жорсткий

жорсткий

155-165

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

жорсткий

жорсткий

165-175

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

жорсткий

175-185

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

жорсткий

185-195

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

средне-жесткий

жорсткий

>195

м'який

м'який

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

Вплив віку людини на вибір матраца

Другий за важливістю критерій для вибору правильної основи для спини визначається так:

  • Діти віком від 0 до 3 років. У цьому віці у малюків відбувається формування правильного вигину хребта. Тому для них рекомендований сон на твердій поверхні. Найкраще підійдуть гіпоалергенні моделі на кокосовій койрі.
  • До 18 років. До цього віку людина продовжує зростати та формуватися. Тому дуже важливо мати можливість дотримуватися під час сну анатомічно правильного положення тіла. Сприятливий вплив на м'язи та скелет надають жорсткі тапомірно-жорсткі моделі.
  • 25-45 років. У людей середнього віку особливих проблем із м'язами, суглобами та опорно-руховим апаратом зазвичай не спостерігається. У цей час можна експериментувати зі ступенями жорсткості матраців та вибирати за особистими уподобаннями. Особливу увагу слід приділити середньо-жорстким моделям, які вважаються універсальними.
  • Від 50 і більше. Починаючи з п'ятдесятирічного віку, ортопеди рекомендують спати на м'якому ліжку. Це дозволить знизити тиск на суглоби, забезпечити правильну роботу кровоносної системи та фізіологічну підтримку тіла.

Як визначити жорсткість матраца

Якщо є можливість, рекомендуємо відправитися до магазину та протестувати продукцію наживо. Лежачи на виробі, прислухайтеся до власних відчуттів: надто м'яко чи твердо? Також слід попросити подушку, яка дозволить прийняти анатомічно правильне положення тіла. Якщо вам зручно, виріб підходить за ступенем пружності. Вибираючи модель в інтернет-магазині Матролюкс, вивчіть характеристики наповнювачів. Це дозволить отримати повне уявлення про те, які властивості вони мають.

Який матрац вибрати

Кожна людина має власне уявлення про комфорт. Проте зручно — не завжди означає корисно. Тому краще прислухатися до рекомендацій, які надають фахівці, зокрема, лікарі-ортопеди.

А саме:

  • жорсткі вироби ідеально підходять для дітей віком до 3 років, у яких тільки формується S-подібний вигин хребта, любителям спати на спині, животі, професійним спортсменам та людям з великою вагою;
  • середньо-жорсткі моделі вважаються універсальними та підходять практично всім. Зокрема, це оптимальний варіант для людей категорії 25-45 років, середньої статури, без особливих проблем зі здоров'ям;
  • такі рівні жорсткості матраців, як м'який та помірно-м'який, підходять людям старше 50 років, худорлявої статури з проблемами в поперековому відділі хребта.

При цьому, абсолютно не має значення, це буде пружинна або безпружинна модель. Обидва різновиди можуть володіти підходящою для вас пружністю.

Тепер ви знайомі зі шкалою жорсткості матраців та зможете підібрати такий варіант, який підійде саме вам. У разі виникнення будь-яких питань, звертайтеся до менеджерів нашого інтернет-магазину. Вони допоможуть з вибором та оформленням замовлення.

Коментарі

Cтатті

Як вибрати диван 19 апреля 2024
Andre Shonin

Як вибрати диван

Визначення потребВід правильного вибору дивана залежить затишок і функціональність вашої кімнати. Відшукати ідеальний варіант — завдання, яке потребує уважно...